Noua pistă, licitată pe bucăţi

Noua pistă, licitată pe bucăţi
Pista de 3.500 de metri a Aeroportului Cluj va fi construită în două etape - 2.100 de metri în prima fază şi 1.400 de metri în faza a doua a noii variante de proiect.
Consiliul Judeţean (CJ) şi Aeroportul Internaţional Cluj se pregătesc să organizeze o nouă licitaţie pentru construcţia pistei de aterizare-decolare ce va măsura 3.500 de metri. De această dată, însă, lucrările vor fi contractate în două etape, astfel încât firmele să poată obţine mai uşor finanţări de la bănci. La ultima licitaţie, comisia a respins singura ofertă propusă pe motiv că firma nu a fost în măsură să garanteze o sursă de finanţare pentru proiectul evaluat la circa 120 de milioane de euro.

CJ a scăpat de probleme, întrucât societăatea Romstrade nu a contestat decizia de descalificare a ofertei depuse la prima licitaţie pentru pistă. În prezent, administraţia judeţeană plănuieşte să organizeze o nouă procedură pentru atribuirea lucărilor. “Pentru a doua oară am decis să repingem oferta societăţii Romstarde, pentru că, deşi am solicitat o serie de documente de clarificare, societatea nu a fost în măsură să ne asigure că dispune de resursele financiare pentru a realiza acest proiect. Decizia noastră nu a mai fost contestată. Romstrade avea termen până în 28 decembrie, dar nu a mai formulat nici o contestaţie, ceea ce însemană că putem avansa o nouă procedură pentru atribuirea acestui contract”, a delarat vicepreşedintele CJ, Radu Bica, cel care a coordonat comisia de licitaţie a aeroportului.

Preşedintele CJ, Alin Tişe, a precizat că de această dată procedura pentru contractarea lucărilor va fi cu totul alta. “Deja am avut discuţii cu societatea de proiectare Iptana, care a gândit întregul proiect de dezvoltare al aeroportului. Am convenit să găsească soluţii astfel încât lucrările la noua pistă să se deruleze în două etape. Ca atare, vom licita acest obiectiv pe bucăţi. În prima fază licităm 2.100 de metri, iar apoi ce mai rămâne, adică 1.400 de metri”, a afirmat Tişe. În opinia sa, în felul acesta firmelor de construcţii le va fi mult mai uşor să asigure creditul furnizor pentru pistă. “După cum am văzut, pentru întreaga pistă este greu să găsim constructori. Proiectul este extrem de complex, iar costurile sunt foarte mari, avem o evaluare de 120 de milioane de euro. Ca atare, este foarte dificil pentru un singur operator sau consorţiu să se angajaeze să realizeze întreg proiectul. În schimb, dacă mergem pe bucăţi, atunci vom vorbi de costuri mai reduse şi putem spera că firmele importante îşi vor uni forţele pentru a veni cu o ofertă concretă”, a completat preşedintele CJ.

Noua pistă de 3.500 de metri este cel mai important proiect al administraţiei judeţene şi va contribui decisiv la creşterea şi dezvoltarea aeroportului clujean. Alin Tişe a precizat că se aşteaptă ca în primăvară contractul pentru prima etapă de lucrări să poată fi atribuit. “Lucrăm la caietul de sarcini. Apoi vom intra în plenul CJ pentru aprobare şi putem da drumul la licitaţie. Sper ca în perioada imediat următoare să putem publica anunţul în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice”. Noua pistă a aeroportului a fost evaluată la 120 de milioane de euro, la care se adaugă costurile privind procedura de exproprieri.

DECLARAŢIE
"După cum am văzut, pentru întreaga pistă este greu să găsim constructori. Proiectul este extrem de complex, iar costurile sunt foarte mari, avem o evaluare de 120 de milioane de euro"
ALIN TIŞE, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj

Comenteaza