Nouă promisiune: 100 de milioane de euro pentru Spitalul Regional de Urgenţă

Nouă promisiune: 100 de milioane de euro pentru Spitalul Regional de Urgenţă
Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, proiect care a cauzat nenumărate dispute politice şi a cărui construcţie a fost amânată la nesfârşit din varii motive, ar urma să beneficieze de o finanţare de 100 de milioane de euro, susţine deputatul clujean social-democrat Aurelia Cristea.

Deşi este considerat a fi un "obiectiv prioritar pentru judeţul Cluj şi zona de nord-vest", care va reuni specialităţile medicale necesare în vederea rezolvării cazurilor complexe, proiectul spitalului s-a lovit de-a lungul anilor doar de piedici. 

Acum, liderul PSD Cluj-Napoca afirmă că Spitalul Regional de Urgenţă va primi un sprijin de 100 de milioane de euro, prin Programul Operațional Regional, contribuţia Guvernului şi a autorităților locale.

„După cum a menţionat premierul Victor Ponta, în urma unei serii de negocieri, purtate de Guvernul României cu Comisia Europeană, Comisia Regio şi comisarul pentru Politică Regională al Comisiei Europene, doamna Corina Crețu, a fost agreată modalitatea de finanţare a celor trei spitale regionale - Craiova, Cluj și Iași. Astfel, fiecare spital regional va beneficia de o finanţare de aproximativ 100 de milioane de euro", a declarat Cristea.

Jumătate din sumă, 50 milioane de euro, ar urma să fie contribuția Uniunii Europene, în timp ce alte 40 de milioane ar veni de la Guvern, iar restul de 10 milioane de euro de la autorităţile locale.

Proiectul construirii Spitalului Regional de Urgenţă la Cluj a fost vehiculat în mandatul de preşedinte al CJ Cluj al liberalului Marius Nicoară, începând din 2004, noua unitate medical urmând să deservească judeţele din regiunea de nord-vest.

CJ Cluj a identificat un teren pentru acest spital în zona Câmpeneşti, aparţinând comunei Apahida, situată în estul municipiului Cluj-Napoca, dar proiectul nu a fost prins la finanţare din partea Guvernului, valoarea fiind estimată la 150 de milioane de euro.

După 2008, cînd s-a schimbat conducerea CJ Cluj, noul preşedinte al instituţiei, Alin Tişe (PDL), a schimbat şi amplasamentul spitalului pe raza comunei Floreşti, situată în vestul municipiului Cluj-Napoca, pe un teren de peste 14 hectare, dar lipsa finanţării guvernamentale a oprit şi de această dată începerea construirii Spitalului Regional de Urgenţă.

Prezent la Cluj în luna mai a anului 2014, premierul Victor Ponta a dat asigurări că proiectul Spitalului Regional de Urgenţă este unul "prioritar" pentru Guvern, alături de cele din Iaşi şi Craiova.

"În septembrie, probabil, avem disponibili banii şi pornim procedurile de licitaţie şi apoi de execuţie", spunea premierul. Preţul de pornire la licitaţia internaţională care va fi organizată este de circa 200 de milioane de euro, viitorul Spital Regional de Urgenţă Cluj urmând să aibă 800 de paturi, 37 de secţii medicale şi să dispună de un heliport.

În ianuarie 2015, senatorul PNL Alin Tişe a spus că e gata să demisioneze din parlament, dar numai după ce acelaşi lucru va fi făcut şi de parlamentarii PSD de Cluj, totul în sprijinul Spitalului Regional de Urgenţă. La o zi după, reprezentanţii PSD l-au acuzat pe Alin Tișe de "ipocrizie", în condiţiile în care "în anul 2007 asigura din postura de Prefect al Județului Cluj, răspicat, că în cel mult un an va începe construcția Spitalului."

La sfârşitul aceleiaşi luni, premierul Victor Ponta a declarat la Iaşi că va fi făcut un proiect comun pentru spitalele regionale din Iaşi, Cluj şi Craiova, România având alocate în acest sens 300 de milioane de euro de la Comisia Europeană, prin POR, iar autorităţile locale vor asigura infrastructura, terenul şi cofinanţarea.

Comenteaza