Noul contract pentru salubrizare stradală şi deszăpezire, în stand-by. Magistraţii au dispus reluarea licitaţiei

Noul contract pentru salubrizare stradală şi deszăpezire, în stand-by. Magistraţii au dispus reluarea licitaţiei
Dosarul licitaţiei pentru salubrizarea stradală şi deszăpezire a ajuns, luni, pe masa instanţei clujene, iar magistraţii au dispus reluarea licitaţiei pentru contractul în valoare de 30 de milioane de euro. Până la semnarea noului contract, de curăţarea străzilor se ocupă vechile firme care au câştigat contractul în urmă cu nouă ani.

Magistraţii Curţii de Apel Cluj au decis soarta licitaţiei pentru salubrizare stradală şi deszăpezire. După ce licitaţia a fost blocată câteva luni de zile în contestaţii şi decizii ale instanţelor judecătoreşti, s-a hotărât că procedeul trebuie pornit de la zero, drept urmare s-a dispus reluarea licitaţiei. Noul contract, cu o valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, va avea o durată de opt ani.

Iniţial, licitaţia pentru salubrizarea din Cluj-Napoca a fost câștigată de firma Supercom, însă ea a fost contestată. În urma contestaţiei, Curtea de Apel Cluj a dispus refacerea licitaţiei pe motiv că, potrivit CNCS, compania câștigătoare, dar şi alte firme implicate, nu ar fi îndeplinit condiţiile presupuse în fişele de achiziţii privind cifra de afaceri, respectiv 100 de milioane de euro pentru fiecare la care licitează. După acest episod, în 2 iulie primăria a anunţat câştigătorul licitaţiei pentru salubrizarea stradală şi deszăpezire în Cluj-Napoca: lotul 1 - asocierea RER Ecologic Oradea şiRetim Galaţi, pentru lotul 2 - asocierea RER Ecologic Buzău şi RER Ecologic Bucureşti. Tot în luna iulie, la mijlocul acesteia, primarul Emil Boc a anunțat că a fost contestată din nou licitaţia pentru salubrizare. Firmele Rosal, Brantner Veres și Romprest au contestat din nou rezultatul licitației pentru salubrizarea stradală şi deszăpezire. De această dată, motivul a fost preţul pentru serviciile oferite de cele două asocieri, care ar fi sub preţul pieței. Contestația a fost înaintată Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.

Contractul este împărţit pe două sectoare pe care urmează să îşi desfăşoare activitatea firmele câştigătoare. Primul lot cuprinde cartierele Mănăştur, Zorilor, Grigorescu, Gruia, Dâmbu Rotund, precum şi o parte a zonei centrale, iar cel de-al doilea lot este compus din Gheorgheni, Mărăşti, Andrei Mureşanu, Bulgaria, Someseni şi o altă parte a zonei centrale.

CNSC a decis în 27 august să anuleze licitația pentru salubrizarea Clujului, după ce a stabilit că primăria a atribuit contractul unei firme cu o ofertă neconformă. 

Municipalitatea afirma, la începutul lunii septembrie, factul că aceasta se află la mijloc, între prevederi contradictorii ale autorităţilor statului, motiv pentru care licitaţia a fost anulată din nou. Pe de-o parte, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) menţiona că se aplică o anumită lege, în timp ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) vorbea despre o altă lege, Primăria fiind pusă la mijloc pentru a decide între prevederi contradictorii ale autorităţilor statului. Câteva zile mai târziu, la mijlocul lui septembrie, Boc anunţa faptul că municipalitatea a hotărât atacarea în instanță a deciziei CNSC. "Comisia a propus atacarea în instanță pentru a avea un răspuns definitiv, pe ce legislație să se facă licitația. Aşteptăm răspunsul instanței care va tranșa până la urmă între poziția CNSC-ului și poziția Autorității Naționale de Reglementare în Servicii Comunitare (ANRSC)", menţiona, la acea vreme, primarul.

Magistraţii au respins luni, 15 decembrie, plângerile împotriva deciziei Consiliului Naționale de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), care a anulat inițial licitația ca urmare a contestațiilor firmelor Rosal, Brantner-Vereș și Romprest. Totodată, compania Brantner-Vereş a primit despăgubiri sub formă de cheltuieli de judecată în valoare de peste 6.800 de lei.

Până la semnarea unui nou contract, de curăţarea străzilor se ocupă vechile firme care au câştigat contractul în 2005, în baza unui contract în exerciţiu care merge mai departe până când se adjudecă noua licitaţie.

Comenteaza