Noul PUG, exerciţiu de imaginaţie: legătură directă între Mănăştur şi Apahida, între autostradă şi Grigorescu

Noul PUG, exerciţiu de imaginaţie: legătură directă între Mănăştur şi Apahida, între autostradă şi Grigorescu
După ce a stat "pe dreapta" o perioadă îndelungată de timp, noul Plan Urbanistic General (PUG) cuprinde o serie de lucrări reprezentative, care ar urma să îi ofere Clujului o nouă structură.

Primarul Emil Boc a prezentat câteva proiecte de infrastructură care sunt cuprinse în noul PUG şi care ar putea revoluţiona infrastructura din zona municipiului. Potrivit noilor prevederi, în următorii 10 ani şoferii vor putea ajunge, spre exemplu, din Mănăştur la nodul Apahida-Vâlcele, fără a mai tranzita centrul, dar şi din Baciu în Apahida. Noul Plan Urbanistic General urmează să fie aprobat în şedinţa de Consiliu Local din 22 decembrie, iar în el sunt cuprinse, printre altele, trei proiecte de avergură pentru oraş.

Unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură care a fost adus în discuţie a fost centura de sud a Clujului, care va porni din Mănăştur și va trece pe Calea Turzii şi prin Borhanci, până va ajunge spre centura deja existentă, Vâlcele-Apahida.

"Inelul sud de circulație în municipiul Cluj-Napoca, care pornește de la nodul N - Mănăștur, traversează Calea Turzii, trece prin Borhanci, ajunge la Selgros și se înțeapă în girația de la Vâlcele - Apahida. Deci este un nod important și un inel de circulație care va asigura o fluidizare a traficului în Cluj-Napoca, cu mențiunea că din acest inel vor exista ramificații cu ceea ce înseamnă orașul, cu Zorilor, cu Gheorgheni și Mănăștur, astfel încât să existe alternative pentru intrarea în Cluj, pentru cei care vor să ajungă spre Baia Mare, spre București, mergând pe CenturaVâlcele - Apahida și să nu mai treacă prin Cluj", a spus Emil Boc.

Un alt proiect semnificativ atât pentru infrastructura municipiului, cât şi pentru cea a judeţului o reprezintă o nouă centură în zona Floreşti. Edilul clujean a invocat faptul că accesul dinspre Florești în Cluj este o problemă majoră, care este în atenţia autorităţilor locale în vederea găsirii unor soluțiile viabile, soluţii care ar putea fi adoptate inclusiv prin Planul Urbanistic General.

"Soluția de bază este cea care vizează realizarea unei centuri ocolitoare de la nodul de autostradă de la Gilău, pe malul Someșului, prin Florești, până la sensul giratoriu de la Cora. Este vorba despre un drum rapid de 8,7 kilometri. Această centură va fi cea mai importantă alternativă la intrarea în Cluj-Napoca față de DN 1, pe care îl avem în momentul de faţă. Vor fi legături între Florești și drumul expres pentru a asigura fluența traficului", a menţionat primarul.

Boc a explicat că măsurile până acum asigură doar soluţii de moment. Totodată, edilul a menţionat că cu odată cu noua soluţie a centurii ocolitoare, ar putea fi dezvoltat transportul public în continuare. "Vom putea să extindem transportul în comun spre Floreşti pe oricare dintre variantele posibile: extinderea troleibuzului sau a tramvaiului. Specialiştii ne vor spune care este cea mai bună variantă. Azi nu se poate. Azi este imposibil să vorbeşti de extinderea autobuzului sau a tramvaiului spre Florești. Când această alernativă va exista, cu siguranță se va putea implementa extinderea troleibuzului şi a tramvaiului spre Floreşti", a spus Emil Boc.

Şi comuna Baciu este prevăzută cu o centură care va porni de la Mihăiești, şi care va merge până înspre Apahida.

"Este vorba despre centura de ocolire de la Baciu, care va asigura o alternativă la intrarea în Cluj-Napoca dinspre Baciu. Ea va porni de la nodul de autostradă de la Rădaia, de la Mihăiești. De acolo va fi concepută o nouă centură ocolitoare, la sud de Baciu, în lungul căii ferate, pe la Tăietura Turcului - Tetarom. Va fi o supratraversare de cale ferată când ajungem în municipiu și după care ne vom duce spre a ne conecta cu Bulevardul Muncii - Apahida. Centura va urma traseul căii ferate și va exista și o supratraversare peste calea ferată. Această centură va asigura o alternativă pentru a nu mai fi nevoit să ajungi în Traian Vuia, printr-o zonă pericentrală a oraşului", a spus primarul Emil Boc.

Când vine vorba de finanţarea proiectelor, Emil Boc a declarat că banii vor proveni din surse naționale, europene, județene și locale. "Nimeni nu va putea rămâne străin la proiecte vitale pentru municipiul Cluj-Napoca şi zona metropolitană. Nu pot spune câţi bani vom avea pentru că nu avem acces la sursele de finanţare la care România și județul Cluj vor avea acces", a explicat primarul.

Noul PUG abţinut toate avizele necesare până la Consiliul Județean (CJ) Cluj, aflându-se în acest moment pe masa forului judeţean. Dacă totul merge ca la carte şi planul va obţine toate aprobările necesare, acesta va fi dezbătut în data de 22 decembrie, în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local, urmând a fi aprobat în aceeaşi şedinţă. Actualul PUG a intrat în vigoare în 1999 şi a expirat în 2009, moment în care au demarat pregătirile pentru un nou document care reglementează construcţiile clujene.

Consorţiul format din Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi birourile de proiectare Planwerk şi Bogart sunt cei care au lucrat la actualizarea noului PUG al municipiului Cluj-Napoca, iar contractul a avut o valoare de 2,4 milioane de euro. Noul plan urbanistic urmează să intre în vigoare în ianuarie 2015.

Comenteaza