Nu mergeţi joi la ghişee! Funcţionarii din administraţia publică declanşează greva generală

Nu mergeţi joi la ghişee! Funcţionarii din administraţia publică declanşează greva generală
Exasperaţi de indolenţa Guvernului României, care a rămas rece la solicitările şi doleanţele exprimate de funcţionarii din administraţia publică, sindicaliştii vor declanşa joi o grevă generală.

 

Aşa cum au anunţat încă de la mijlocul lunii martie, angajaţii din primării, consilii judeţene şi instituţiile subordonate acestora îşi vor întrerupe timp de o zi activitatea. Acţiunea lor de protest va avea loc joi, 30 aprilie, în ultima zi din lună, după cum a stabilit Biroul executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) în urma încheierii procedurii de strângere de semnături privind acordul tuturor salariaţilor pentru participarea la manifestare.

"Constatând dezinteresul manifestat de către reprezentanţii Guvernului României faţă de problemele majore cu care se confruntă salariaţii din sectorul nostru de activitate şi faţă de situaţia disperată în care se află aceştia ca urmare a faptului că sunt şi rămân cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar, FNSA organizează în data de 30.04.2015 o grevă generală cu întreruperea activităţii pe toată durata programului", au precizat liderii FNSA.

Anunţul despre protest va fi afişat la toate intrările din instituţii şi la centrele de relaţii cu publicul, iar pe durata desfăşurării acestuia urmează să fie suspendată orice activitate în instituţiile publice, asigurându-se doar relaţia cu reprezentanţii mass-media.

Revendicările lor vizează reglementarea şi liberalizarea acordării începând din acest an a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii realizează şi sunt finanţate parţial şi din venituri proprii. Ei cer, de asemenea, creşteri salariale de până la 40%, respectiv aplicarea legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

"Este nevoie de o creştere de 40% pentru a putea să tărim, nu decent, doar sa putem să trăim. Să ajungem la veniturile pe care le-am avut înainte ca Guvernul Boc să le taie", a specificat Bogdan Şchiop, secretarul general al FNSA.

Acţiunile îndreptate împotriva Guvernului vor continua la sfârşitul lunii mai, în data de 27, cu un miting la Bucureşti, la care se aşteaptă să participe minim 3.000 de membri de sindicat. În cazul în care nici aşa nu le vor fi ascultate doleanţele, FNSA va demara procedurile pentru strângerea de semnături în vederea declanşării grevei generale pe termen nelimitat în administraţia publică locală din România în a doua parte a anului.

Conflictul colectiv de muncă a fost declanşat în ianuarie, membrii FNSA înştiinţând Guvernul României despre acest lucru, iar la sfârşitul lunii a fost organizată prima formă de protest, o grevă de avertisment care a presupus întreruperea programului de lucru timp de o jumătate de oră în primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora de pe întreg teritoriul ţării.

Comenteaza