O autostradă din România va fi DEMOLATĂ

O autostradă din România va fi DEMOLATĂ
O porţiune de 200 de metri de autostradă va fi demolată şi refăcută complet pe cheltuiala antreprenorului.

Pa, drum pe autostradă de la Cluj până la Sibiu, chiar dacă tronsonul Turda-Sebeş va fi terminat anul viitor, aşa cum este programt. O porţiune de 200 de metri din Autostrada Sibiu-Orăştie, aflată în zona kilometrului 60 şi deschisă în noiembrie 2014, va fi demolată şi refăcută complet pe cheltuiala antreprenorului, din cauza unor probleme la fundaţie cauzate de infiltraţii, estimâdu-se că lucrările vor fi gata în decembrie.

Concluzia apare într-un raport al Companiei de Autostrăzi, obţinut de cotidianul "România Liberă", în care specialiştii Direcţiei Calitate solicită demolarea şi refacerea unei secţiuni din Autostrada Sibiu-Orăştie. Este vorba despre "Autostrada electorală", inaugurată de Victor Ponta în 14 noiembrie 2014, puţin înaintea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Surse oficiale din Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) au declarat, miercuri, că inspectorii de calitate au făcut un control pe teren, în 22 septembrie, ulterior concluzionând că "există abateri grave privind respectarea proiectului".

În raportul specialiştilor CNADNR se arată că fundaţia autostrăzii nu a fost executată corect şi cu materialele prevăzute în proiect, iar în zona kilometrului 60+600 metri există infiltraţii de apă la o adâncime de 8-10 metri.

"Ca urmare (a problemelor constatate - n.r.) solicităm extinderea investigaţiilor din corpul autostrăzii pe o lungime corespunzătoare în stânga şi în dreapta zonei de la kilometrul 60+600 metri până la eliminarea din fundaţie a argilei contractile şi realizarea corpului autostrăzii pe o fundaţie sănătoasă", concluzionează specialiştii companiei de drumuri.

Sursele citate arată că demolarea şi refacerea autostrăzii vor avea loc "pe o lungime de aproximativ 200 de metri", pe cheltuiala antreprenorului, iar lucrările ar urma să fie finalizate în decembrie, când autostrada va fi redeschisă circulaţiei.

Situaţia de pe această autostradă se ştia de mult timp. "Discutăm despre patru locuri în care corpul autostrăzii s-a deplasat. Au apărut pe acest tronson fisuri de zece cm care au fost doar estetic remediate și care prezintă niște riscuri importante. Există acte prin care constructorul informa CNADNR la acea dată că nu se poate inaugura autostrada în 2014, dar din păcate lipsa de răbdare a primului-ministru a dus la această situație în care toată autostrada se mișcă. Contractul a fost plătit în proporție de 94 la sută. Sunt peste 300 de rapoarte în care CNADNR indică neregulile sesizate pe acest tronson. Îl somăm pe domnul prim-ministru să rezolve această problemă! Cerem oprirea parțială sau totală a acestui tronson de drum, deoarece se poate ajunge în situații în care se pot pierde vieții omenești", declara fostul ministru Alexandru Nazare, în luna iulie, pentru Agerpres.

Comenteaza