O complicaţie majoră pentru parkingul din Mihai Viteazul

O complicaţie majoră pentru parkingul din Mihai Viteazul
Un nou actor a apărut în proiectul parkingului subteran din centrul oraşului Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a revendicat încă din 2005 terenul concesionat de primărie în acest sens în 2009 şi retras în 2010. Administraţia a renunţat la parking, motivând că în zonă sunt conducte care încurcă investiţia.

Consilierii PNL spun că Primăria Cluj-Napoca a minţit şi că a încurcat proiectul parkingului din cauza litigiului cu greco-catolicii, iar edilul Emil Boc a ascuns situaţia. Mai mult, modul acesta de abordare a adus instituţia în situaţia în care, concesionarul, Cogedir, pe lângă că a câştigat în instanţă procesul împotriva municipalităţii, iar primăria e obligată să predea terenul de 6.000 mp pentru edificarea parkingului, mai cere şi daune de peste 6 milioane de euro.

Administraţia Apostu-Moisin a minţit în privinţa proiectului parkingului subteran din Piaţa Mihai Viteazul în momentul în care a invocat, după ce a făcut o licitaţie şi a concesionat 6.000 mp firmei Cogedir pentru construirea unui parking cu peste 500 de locuri de parcare, că obiectivul nu mai poate fi edificat din cauza unor conducte care fac investiţia nerentabilă. Consilierii PNL spun că terenul este prins într-un litigiu de revendicare cu greco-catolicii şi că nu trebuia concesionat de la bun început, având în vedere că nu este liber de sarcini.

Aleşii locali Dan Tarcea, Ovidiu Florin şi Doru Stoica l-au acuzat, ieri, pe edilul Emil Boc că a preluat minciunile predecesorilor săi şi că pune Consiliul Local (CL)şi clujenii în situaţia de a plăti firmei daunele pe care le cere în instanţă.

„Sunt peste 6 milioane de euro pe care firma le cere în instanţă primăriei. Cei de la primărie nu ne pot spune că n-au ştiut că terenul este în litigiu. Asta înseamnă abuz în serviciu", spun cei trei consilieri. Aceştia cer primăriei să vină rapid cu o soluţie pentru a rezolva situaţia.
Societăţile Cogedir Gestao de Projectos şi Cogedir Parking au dat în judecată Primăria Cluj-Napoca, după ce au fost declarate drept câştigătoare ale licitaţiei pentru construcţia parkingului din Piaţa Mihai Viteazul, iar administraţia locală a decis să le anuleze contractactul. Şi au câştigat - administraţia e nevoită să predea terenul să edifice un parking, mai mic decât cel iniţial.

„Fiind o decizie definitivă şi irevocabilă a unei instanţe de judecată, nu avem ce discuta pe acest subiect. O vom pune în aplicare. Facem o comisie care va preda societăţii amplasamentul şi le dăm şi autorizaţie de construire ca să facă parkingul. Să îl facă, dacă vor! Pentru celelalte aspecte din proces, cele legate de daunele pe care ni le cer nouă, vom angaja avocaţi care să ne reprezinte în instanţă, fiind vorba de dosare separate", declara Boc, pentru ZIUA de CLUJ.

Primarul Emil Boc nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri pentru a oferi detalii cu privirele la parkingul din Piaţa Mihai Viteazul. În schimb, Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a confirmat pentru ZIUA de CLUJ că o parte a terenului din piaţa Mihai Viteazul pus la bătaie de primărie în asocierea cu Cogedir este revendicat de către aceştia.

„Este o cerere de revendicare pentru 4.000-4.500 de metri pătraţi din Piaţa Mihai Viteazul. Înainte de 1948 a fost al nostru şi am fost deposedaţi de statul comunist care l-a confiscat. Avem o cerere depusă la Comisia Specială de Retrocedare de la Bucureşti. După Revoluţie, noi ne-am cerut drepturile. Cererea o avem depusă din 2005. Mesajul nostru este foarte clar, nu vrem să blocăm proiecte ale administraţiei locale, dar suntem dispuşi la negocieri. Suntem dispuşi să primim teren la schimb. Noi oricum avem în concesiune o serie de terenuri (cel pe care se construieşte catedrala în Piaţa Cipariu - n.red.), se pot găsi soluţii de compensaţie", a declarat pentru ZIUA de CLUJ părintele Daniel Avram, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Cogedir a cerut daune de 1,6 milioane de euro dacă primăria nu va putea găsi o soluţie alternativă pentru realizarea a 200 de locuri de parcare (ce nu pot fi amenajate din cauza problemelor de infrastructură din cele 531 iniţial preconizate). Instanţa a dispus în favoarea executării unui parking de 329 de locuri. Asociaţii Cogedir mai cer despăgubiri de 480.000 de euro, contravaloarea prejudiciului produs prin întârzierea lucrărilor la care se adaugă suma cheltuită de companie pentru studii. Constructorii mai cer şi 5,1 milioane de euro, reprezentând prejudiciul produs prin încetarea contractului de concesiune din culpa primăriei. După ce primăria a reziliat, cu votul CL, contractul pentru construirea unui parking subteran în Piaţa Mihai Viteazul, aceasta a anunţat în ianuarie intenţia unui concurs de soluţii pentru reamenajarea întregii zone. Administraţia şi Ordinul Arhitecţilor au semnat protocolul de colaborare pentru modernizarea zonei prin organizarea concursului. Iniţial, se preconiza că în martie va fi lansat acesta, iar în iulie să se cunoască şi câştigătorul. Lansarea a fost amânată, întârzierea fiind cauzată de neconcordanţe între cerinţele temei şi materialele ce trebuiau puse la dispoziţie, au explicat organizatorii. Ulterior au apărut probleme privind contractul de parteneriat, iar competiţia nu a mai fost lansată. După decizia instanţei privind parkingul, singurul concurs pentru un spaţiu public al din ultimii 10 ani rămâne incert.

Comenteaza