Ofensiva continuă: peste 400 de clujeni s-au alăturat procesului privind amplasarea controversatelor plăcuţe multilingve

Ofensiva continuă: peste 400 de clujeni s-au alăturat procesului privind amplasarea controversatelor plăcuţe multilingve
Ofensiva iniţiată de grupul de inițiativă civilă Musai-Muszáj la începutul anului continuă. După ce au convins peste 1000 de clujeni să solicite primăriei amplasarea plăcuțelor multilingve la intrările orașului, acum au determinat 403 de cetăţeni să se alăture procesului intentat la Tribunalul Cluj.

Mai exact, aceştia au depus intervenţii accesorii la dosarul procesului inițiat de Asociația Minority Rights, care se va judeca în data de 26 octombrie, la ora 12:00. Dintre acestea, 397 au fost strânse și trimise prin poștă Tribunalului Cluj de mișcarea Musai-Muszáj în data de 15 octombrie, în timp ce şase au fost depuse personal de către cetățeni. 

"Procesul este foarte important pentru toți clujenii - astfel, mișcarea îi încurajează pe toți cei interesați, reclamanți, reprezentați media sau alți clujeni care consideră că plăcuțele multilingive ar trebui așezate la intrările în oraș, să participe la proces pe data de 26 octombrie", au transmis membrii grupului prin intermediul unui comunicat de presă. 

Epopeea plăcuţelor bilingve 

Ofensiva celor de la Musai-Muszaj a fost demarată în urma deciziei Curţii de Apel Cluj din 5 februarie, prin care Primăria Cluj-Napoca nu mai este obligată să amplaseze plăcuţe bilingve româno-maghiare la intrările în oraş. Instanţa a admis recursul municipalităţii, casând astfel decizia Tribunalului Cluj, care obliga autorităţile locale să amplaseze plăcuţe bilingve la intrările în oraş.

Pentru a-și face auzite și, preferabil, ascultate, doleanțele, membrii grupului au inițiat o foarte activă campanie de mobilizare a cetăţenilor, care au fost chemați să se alăture demersului de a convinge muncipalitatea locală să monteze mult-doritele plăcuțe.

În acest context, au organizat, printre altele, un picnic în Piața Muzeului, o dezbatere cu avocați, jurnaliști și politicieni la Fabrica de Pensule, o ceremonie de tăiere a panglicii în lung în Piața Unirii, o lansare de baloane în culorile steagurilor din România și Ungaria în Piața Avram Iancu, un autostop pentru multiculturalitate, o dezbatere publică pe tema multilingvismului şi un flashmob pentru buna vecinătate.

Tot în acest scop au lansat „Primăvara celor 1.000 de procese", prin care au urmărit ca până la data de 1 iunie să convingă cel puţin 1.000 de clujeni să ceară primăriei amplasarea plăcuțelor multilingve la intrările orașului. Campania s-a bucurat de succes, astfel că mult-doritele solicitări au fost strânse şi depuse la sediul principal al municipalităţii în aprilie, cu aproape două luni înainte de termenul limită fixat.

Nu în ultimul rând, grupul și-a înaintat proiectul și la concursul organizat de Com'on Cluj, acesta ieşind pe primul loc în concursul de idei.

Comenteaza