Omul Cosmos și urbanismul. Proiectul Prodvinalco de pe locul H33, micșorat din nou de comisie

Omul Cosmos și urbanismul. Proiectul Prodvinalco de pe locul H33, micșorat din nou de comisie
”Omul Cosmos” și urbanismul/ Proiectul Prodvinalco de pe locul H33 micșorat din nou de comisie
”Omul Cosmos” și urbanismul/ Proiectul Prodvinalco de pe locul H33 micșorat din nou de comisie
”Omul Cosmos” și urbanismul/ Proiectul Prodvinalco de pe locul H33 micșorat din nou de comisie
”Omul Cosmos” și urbanismul/ Proiectul Prodvinalco de pe locul H33 micșorat din nou de comisie

Proiectul imobiliar al companiei Provinalco propus pe locația H33 de pe strada Horea, din Cluj-Napoca, nu a trecut nici a doua oară de Comisia de urbanism a municipalității.

Prima propunere a fost discutată în urmă cu un an, dar nici modificările propuse prin a doua variantă nu au fost tocmai pe placul arhitecților din Comisia de urbanism. Terenul de 3.836 mp este situat pe str. Horea nr. 33-35, dar are front și intrare și de pe str. Crișan.

Acolo Prodvinalco are o serie de clădiri administrative și industriale, iar locul a fost folosit în ultimii ani ca spațiu temporar pentru evenimente culturale, fiind numit H33. Este și locul unde pe peretele clădirii învecinate Kero și Oku l-au pictat în premieră pe Omul Cosmos.

Beneficiarul dorește prin planul urbanistic de detaliu (PUD) de pe str. Horea nr. 33-35 și str. Crișan nr. 26 să demoleze clădirile existente și să construiască două imobile, unul mixt, cu servicii, comerț și locuire, și altul cu funcțiuni medicale.

Primii care au vorbit au fost vecinii, cu argumente clare referitoare la faptul că noile clădiri îi vor priva de lumină naturală și vor aglomera extraordinar de mult str. Crișan. ”E o stradă în pantă care foarte des e blocată. Poliția vine de două ori pe săptămână aici, că se blochează tot, uneori stau autobuzele că sunt blocate.

Pe de altă parte, aș vrea să știu cum putem vedea studiul geotehnic? Și cum vor fi asigurate parcările? Unde vor încăpea atâtea mașini care vin la viitoarele locuințe, la spațiile comerciale și la viitoarea clinică? ”, a spus nemulțumit unui dintre vecini.

”Există un aviz de la circulație, în care se prevede că accesul va fi strict din str. Crișan, care e cu sens unic, deci fără accesul prin gangul de pe Horea. Se propun 80 de parcări care să asigure locuri pentru cele 52 de apartamente și funcțiunile conexe de sănătate și comerciale. Sistemul de acces dinspre str. Crișan se face printr-o rampă în demisol, care va funcționa și ca zonă de stocare provizorie a traficului, pentru cele două lifturi auto care vor deservi acest parking.

La cota -3 avem parcajul destinat locatarilor în clădirea de la est, iar sub clădirea de servicii medicale vor fi tot trei niveluri de parcare subterane, cu acces similar cu lifturi. Va fi un aport suplimentar la traficul existent, dar nu va exista un coeficient de simultaneitate foarte mare, pentru că avem un mix de funcțiuni echilibrat” a răspuns arhitectul Cristian Bănuț.

Terenul Prodvinalco, alcătuit din două parcele alăturate, se învecinează și cu Facultatea de Litere. Potrivit documentației depuse, construcția propusă pe terenul de 1.040 mp, cu front la str. Crișan, va adăposti funcțiuni medicale la nivelurile supraterane și parțial în subsolul 3 (zona care dă spre Horea).

La nivelul demisolului și subsolului 1, 2 și 4 vor fi parcări auto, spațiul tehnic și circulație verticală (de la nivelul demisolului până la subsolul 4), făcând legătura la subsol 3 cu parcela de pe str. Horea. Regimul de înălțime pentru acest corp va fi de 4S+D+P+2E+M.

Pe terenul de 2.796 mp cu acces pietonal din str. Horea se propune un corp de clădire amplasat în lungimea parcelei. Parterul înalt va adăposti funcțiuni de interes public, servicii, birouri, spații multifuncționale. La nivelurile superioare se propune funcțiunea de locuire pentru 52 apartamente. Regimul maxim de înălțime va fi de S+P+3E+M.

Boc: ”Dacă veneați de la început cu un proiect rezonabil, aveați deja autorizație”

”Vorbim de parcele cuprinse în două unități teritoriale de referință (UTR) distincte și indicii sunt procent de ocupare a terenului (POT) maximum 50% și respectiv 60%, coeficient de utilizare a terenului (CUT) 2,2 . Ei au venit global doar puțin sub indicii maximali. Clădirea ar trebui să se oprească, astfel încât să rămână un calcan descoperit”, a meniționat arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop.

”Deci proiectul este orientat înspre indicii maximali. Puteți decide cum e mai bine. Aștept părerile membrilor comisiei”, a spus primarul Emil Boc.

”Dacă ne uităm la imaginea străzii Crișan, vedem că acolo este destul de multă vegetație la stradă. Nu știu dacă aș opta pentru un spațiu verde în mijlocul proiectului și să tăiem vegetația de la stradă. Aceasta are mai multă valoare pentru oraș. Mi se pare importantă calitatea peisagistică a străzii”, a precizat arhitectul Mihai Racu, din comisie.

”Trebuie să nu compromiteți calitatea vieții, astfel încât să se mai poată respira în zonă”, a adăugat edilul.

”Clădirea din spate nu poate avea acest regim de înălțime prin PUD, regimul maxim fiind de trei subsoluri. Acolo sunt patru subsoluri; ar fi nevoie de un plan urbanistic zonal, ceea ce deja este un dezavantaj. Clădirea din spate e puțin forțată și ar face un mare serviciu întregului ansamblu dacă ea nu ar exista.

Practic, imediat în vecinătate avem clădirea Facultății de Litere, de unde studenții vor vedea pe geam trei niveluri de parcare. Dacă e să numărăm nivelurile, de fapt ar fi cam P+7. Aș insista să se regândească și dimensiunea pentru că în zona istorică nu găsești apartamente cu 57 mp suprafață la utilă la două camere, ci mai degrabă la o garsonieră, deci recomand mărirea suprafețelor la apartamente”, a spus arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță.

”Parcela e prea construită și propunerile sunt de bun-simț: să se renunțe la clădirea din spate, care era pentru clinica medicală, astfel încât să fie o soluție de calitate în zonă”, a intervenit viceprimarul Dan Tarcea.

”Să tragem concluziile: parcela e supraconstruită, e prea mult. Pentru a menține echilibrul, propunerea comisiei este de a renunța la corpul din spate, cu recomandarea de mărire a suprafețelor apartamentelor cu 20%”, a spus primarul Emil Boc. El a remarcat că discuțiile au durat mai bine de oră pentru că propunerea urbanistică nu e una rezonabilă.

”Dacă veneați de la început cu un proiect rezonabil, aveați deja autorizație. Veniți de doi ani cu proiectul pentru că solicitați ceea ce nu se poate da. E un model de proastă practică, după părerea mea. Le băgăm cu furca lucrurile... nu merge așa. E nevoie de bun simț și de eleganță. Veniți cu chestii decente și mergeți șnur. Sfatul acesta este pentru toți proiectanții și arhitecții care vin cu proiecte la comisie: nu vă lăsați captivi la dimeniunile maximale admise prin regulament!”, a spus Boc

Proiectantul trebuie să facă modificările cerute și să revină cu proiectul în comisie.

Comenteaza