Opoziţia i-a reproşat lui Uioreanu că se împrumută prea mult la bănci

Opoziţia i-a reproşat lui Uioreanu că se împrumută prea mult la bănci
Consilierii din opoziţie au reproşat executivului că împrumută prea mulţi bani de la bănci şi că nu sunt în stare să convingă Guvernul USL să se implice cu mai multe fonduri la Cluj.

Bugetul Clujului a fost împărţit cu aprobarea forului Consiliului Judeţean. PDL-ul a reproşat USL-ului că acceptă să dea peste 1,4 milioane de lei pentru a acoperi datoriile societăţilor Clujana şi Pază şi Protecţie. În replică, reprezentanţii USL, au precizat că angajaţii celor două firme au nevoie de un loc de muncă şi că activitatea firmelor a fost periclitată de foştii manageri. PDL-iştii s-au arătat de asemenea revotaţi de faptul că administraţia judeţeană şi Aeroportul se împrumută prea mult.

În mare, propunerile privind cheltuirea bugetului administraţiei judeţene au rămas aceleaşi. Consilierii PDL au făcut mai multe amendamente, însă, nici unul dintre ei nu a venit pregătit să identifice concret sursa de finanţare. Alexandru Coroian a cerut să fie diminuat bugetul Asociaţiei Produs de Cluj cu 200.000 de lei: „Putem să luăm banii aceştia şi să nu mai călătorim atâta în străinătate pentru că oricum nu se văd rezultatele". Nici banii alocaţi pentru achiziţionarea unui Duster pentru Direcţia Socială nu l-a încălzit pe Coroian. „Eu zic că 75.000 de lei este prea mult", a comentat Coroian. El ar fi reuşit astfel să economisească în jur de 300.000 de lei, însă, propunerile sale de proiecte ajung la o sumă cu mult mai mare: Studiu de Fezabilitate pentru Spitalul Regional de Urgenţă (500.000 lei), parc industrial Huedin, Câmpia Turzii, Dej (300.000 de lei), dotări Salvamont (100.000 de lei), Spital Huedin (150.000 de lei).

Şi colegii lui Coroian au pus gând rău bugetului Asociaţiei Produs de Cluj. Din cei 200.000 de lei, indicaţi de Coroian, s-a cerut majorarea bugetului pentru Cultură şi Tineret (2 milioane de euro) şi de asemenea realizarea unui studiu de fezabilitate pentru proiectul turistic Cheile Turzii şi Cheile Turenilor (100.000 de lei). Toate propunerile PDL au fost respinse, mai puţin cea care viza realizarea unui studiu de fezabilitate pentru proiectul turistic Cheile Turzii, care a fost susţinută şi de UDMR şi de PSD. Astfel că s-a convenit să se aloce 10.000 de lei din bugetul pentru planul de amenjare a teritoriului. Pentru lipsa lor de documentare în privinţa identificării sumelor care să stea la baza propunerilor lor de proiecte, consilierii PDL l-au învinovăţit pe Horea Uioreanu, pentru că acesta nu a realizar o dezbatere publică pe tema bugetului. Consilierul PSD, Vasile Sălătioan, a precizat că a transmis notele de fundamentare către toţi consilierii încă de marţi şi că aceştia ar fi avut timp să se documenteze dacă ar fi fost interesaţi.

Coroian a ţinut să mai reproşeze executivului judeţean faptul că a decis să se împrumute la bănci, pentru a face faţă cheltuielilor. „Unde sunt banii promişi de Guvern pentru Aeroport. Ne împrumutăm şi noi şi Aeroportul, de ce? Care sunt investiţiile noi de care va beneficia Aeroportul anul acesta de are nevoie să se împrumute cu 50 de milioane de lei", a spus Coroian.

Reprezentanţii USL au justificat că a scăzut bugetul destinat investiţiilor şi că într-o astfel de situaţie, împrumutul este justificat. Tot Coroian a reproşat executivului faptul că acceptă să plătească 1,4 milioane de lei pentru a acoperi datoriile societăţii de Pază şi Protecţie, precum şi ale societăţii Clujana. „Dacă aceste societăţi au o activitate bună şi management eficient ar trebui să se împrumute ele, nu să le dăm noi bani din bugetul nostru", a spus Coroian. Consilierul PSD Dan Canta a precizat că datoriile către stat au fost făcute de foştii manageri ai societăţilor şi că în prezent se impune ca situaţia să fie remediată, având în vedere că la mijloc este voba de peste 700 de locuri de muncă. Adiministraţia judeţeană beneficiază anul acesta de un buget de cheltuieli de peste 612.570.000 de lei.

 

 

Comenteaza