Opoziţia îl somează pe Boc să nu crească birurile în Tetarom

Opoziţia îl somează pe Boc să nu crească birurile în Tetarom
Primarul de Cluj Emil Boc şi-ar fi însuşit pe dos lecţia «omul gras şi omul slab» oferită de preşedintele Băsescu pentru a critica intenţia Guvernului de a majora taxele, având în vedere că a propus, printr-un proiect de hotărâre, aplicarea cotei de impozitare 1% pentru investitorii şi administratorii parcurilor industriale ale Clujului, Tetarom I şi II.

Conducătorul judeţului şi consilierii locali USL îl acuză pe edilul Boc că are intenţia să împovăreze investitorii, în special pe cei din parcurile industriale. Aşa că cer edilului impozite pentru aceştia de 0,25% pe clădiri şi 0% impozit pe terenurile din Cluj-Napoca aferente celor două parcuri industriale, la stabilirea de către primărie a taxelor şi impozitelor locale pe 2014. Primarul Emil Boc spune că este o "furtună într-un pahar cu apă" şi că investitorii au toată deschiderea primăriei.

Presedintele Traian Băsescu a criticat recent intenţia Guvernului de a crea taxe noi ca să hrănească sistemul bugeter menţionând că s-ar ajunge într-un punct greşit: "omul gras - statul, se urca in spatele omului slab - economia". Lecţia predată de Băsescu n-a ajuns şi la fostul premier Emil Boc.

Preşedintele Consiliului Judeţean Horea Uioreanu îl acuză pe edilul de Cluj că "dă foarte uşor din gură" că vrea să stimuleze investitorii să vină la Cluj, însă nu face decât să îi împovăreze cu taxe şi impozite. Cel puţin asta reiese dintr-un poiect de hotărâre lansat în dezbatere publică pe site-ul oficial al primăriei privind tabilirea nivelului taxelor şi impozitelor locale pe 2014 care a fost în dezbatere publică până în 4 noiembrie. "Vorbim de cotele de impozitare pentru investitorii din parcurile industriale Tetarom I şi Terarom II. Proiectul primăriei nu face distincţii pentru aceşti investitori şi impune impozit de 1% pe clădiri şi 1% pentru terenuri. În condiţiile în care investitorii din Tetarom I şi II au vărsat la bugetul de stat peste 50 de milioane de eurp - impozit pe profit, TVA şi impozite şi contribuţii pe salarii, au fost create 3.600 de locuri de muncă şi s-au investit 175 de milioane de euro", a atras atenţia Uioreanu.

"Anticipăm că acest proiect privind taxele şi impozitele locale ar putea să fie inclus pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local de joi. Nu avem beneficiul comunicării cu primarului ca să înţelegem ce şi-a dorit prin acest proiect, mai ales pentru investitorii din parcurile industriale. Aceste parcuri funcţionau pe o legislaţie care s-a modificat în iulie anul acesta. Vorbim de o categorie distinctă de investitori care au intrat pe o legislaţie favorabilă iar acum ar fi în situaţia de a plăti sume considerabile. Pentru aceştia ar trebui mers pe limita minimă de impozitare impusă de codul fiscal, 0,25%. Aceasta până investitorii parcurg procedurile legale de acordare a facilităţilor pentru că funcţionează într-un parc industrial", a subliniat liderul consilierilor PSD, Claudia Anastase.

Aşa că preşedintele CJ şi consilierii USL au venit cu o propunere şi cer edilului Emil Boc să se preocupe de investitorii din parcurile industriale din municipiu. Cum? Prin adoptarea a unei Hotărâri a Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca pentru stabilirea, atât pentru societatea administrator cât şi pentru investitorii din parcurile industriale Tetarom I şi Tetarom II: a cotei de impozitare de 0,25% pentru clădirile edificate (pentru care plătesc investitorii) şi 0 lei impozit pentru terenuri (pentru care plăteşte societatera forului judeţean, Tetarom). "Boc ţine uşa deschisă spre ieşire investitorilor", a conchis Uioreanu.

Primarul Emil Boc spune că este vorba despre o "furtună într-un pahar cu apă", având în vedere că oricum proiectul de hotărâre privind stabilirea taxele şi impozitelor locale pe 2014 nu va fi discutat la următoarea şedinţă a forului local. În ceea ce priveşte propunerea venită de la judeţ, primarul spune că facilităţile pentru investitori se acordă în condiţiile legii. "Normal că, dacă legea permite, mergem pe plafoane de impozitare minime. Dacă legea ne cere să impozităm, normal că pe cele mai mici cote mergem pentru investitori. Deocmadată cu fixarea taxelor pe următorul an aşteptăm după Guvern. Probabil în decembrie vom discuta acest aspect", a menţionat Boc.

 

Comenteaza