Palatul Telefoanelor din Cluj-Napoca, oficial clasat ca monument istoric. Primăria îl poate cumpăra

Palatul Telefoanelor din Cluj-Napoca, oficial clasat ca monument istoric. Primăria îl poate cumpăra

Palatul Telefoanelor din Cluj-Napoca a fost oficial clasat ca monument istoric, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial în data de 27 iunie 2025, deși ordinul de clasare a fost emis de Ministerul Culturii încă din 16 septembrie 2020.

„Art. 1. –
(1) Se clasează ca monument istoric Palatul telefoanelor, imobil situat la adresa poştală Str. Poştei nr. 2, Cluj-Napoca, judeţul Cluj, în categoria II – arhitectură, m – monument, grupa B, cu codul în Lista monumentelor istorice CJ-II-m-B-21175.
(2) Coordonatele punctelor de contur ale zonei de protecţie a monumentului istoric sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. –
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”, conform ordinului publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, Primăria Cluj-Napoca poate exercita dreptul de preemțiune pentru achiziția imobilului, care a fost scos la licitație de compania Orange România, actualul proprietar, cu un preț de pornire de peste 2,1 milioane de euro.

Clădirea a fost realizată după planurile reputatului arhitectul și urbanist Vasile Mitrea în două etape succesive, prima în anul 1969 și a doua prin adăugarea ultimului etaj în anul 1976, și este reprezentativă pentru arhitectura românească a anilor ’60-’70 și pentru curentul brutalist în arhitectura autohtonă. A funcționat la început ca centrală de telefonie, cu spații destinate publicului, cu ghișee și cabine telefonice la parter.

Palatul Telefoanelor este situat într-o poziție privilegiată a Clujului, la limita intramuros a orașului, clădirea creează fundalul unui spațiu verde central, scuarul I.L. Caragiale, și contribuie la imaginea iconică a Clujului văzut de pe Dealul Cetățuii.

Proprietarul clădirii e operatorul de telefonie Orange România. Clădirea are opt nivele – subsol, parter, cinci etaje și o terasă, pe un teren cu suprafața de 715 metri pătrați. Suprafața utilă e de peste 2.500 metri pătrați. Imobilul se vinde conform documentației cadastrale și este înregistrat în Cartea Funciară.

Comenteaza