Parcare inteligentă la Cluj-Napoca

Parcare inteligentă la Cluj-Napoca
Primăria clujeană a introdus sistemul de plată prin mesaj text de pe telefonul mobil.

De pe telefonul mobil poţi plăti parcarea pe unul din cele peste 3.200 de locuri taxate de administraţia locală clujeană în centrul oraşului. Introduci indicativul 401 sau 402, în funcţie de poziţionarea parcării, urmat de numărul de înmatriculare al maşinii şi trimiţi un mesaj la numărul 7420.

După promisiuni şi presiuni din partea opoziţiei, administraţia locală a introdus în oraş, printr-un parteneriat cu societatea Piconet, pentru 18.000 de lei, alternativa de plată a taxei pentru ocuparea unui loc de parcare prin intermediul mesajului text. Angajaţii primăriei au lipit ieri,autocolante în centrul oraşului pentru a informa clujenii cu privire la noua posibilitate, dar şi a modelul în care se poate plăti parcare de pe telefonul mobil.

Sistemul de plată a parcării prin SMS a fost testat ieri de edilul Emil Boc. Parcare pe un loc din centrul oraşului, timp de o oră costă 0,55 euro (taxa de parcare de 2 lei/oră percepută în municipiu, plus costul mesajului). "Este o soluţie inteligentă, prin intermediul tehnologiei, în folosul cetăţenilor. Noi căutăm mai multe soluţii practice pentru a le uşura viaţa locuitorilor", a mai precizat Boc.

Sistemul de plată prin SMS funcţionează în trei reţele de telefonie mobilă - Orange, Vodafone şi Cosmote. Mesajul text trebuie trimis la numărul 7420. El trebuie să conţină indicativul 401 sau 402, în funcţie de poziţionarea locului de parcare în zona I sau zona II din centru, urmat de numărul de înmatriculare a autovehiculului. Beneficiarul va primi ulterior un mesaj de confirmare a efectuării plăţii, care cuprinde costul staţionării, zona tarifară, ora şi minutul la care expiră timpul de parcare. Mesajele transmise consecutiv se cumulează, durata validă a parcării fiind suma duratei SMS-urilor trimise. Modalitatea de plată a parcării prin intermediul mesajului text nu este valabilă pentru parcările închise cu bariere, nici pentru parking-urile din oraş. "Avem 3.250 de locuri de parcare în zona centrală pe care se poate parca. Agenţii poliţiei locale au dispozitive mobile şi vor face verificări şi a celor care parchează prin SMS", a declarat Boc. În zona a doua, pentru cei 2 lei plătiţi prin SMS se poate staţiona două ore.

Piconet deţine deja monopol în Transilvania şi Banat pe sistemul prin SMS şi are contracte cu municipalităţile din Oradea, Timişoara, Arad, Târgu-Mureş, Bistriţa, Braşov. La Oradea, tariful de parcare cu plata prin SMS este de 0,5 euro pe oră, cu taxa pe valoarea adăugată (TVA). La Braşov, tariful este de 0,4 euro, cu TVA. Primăria clujeană a promis încă de acum şapte ani că va introduce acest sistem. Acum doi ani a organizat o licitaţie pe care ulterior a anulat-o. Unul dintre motivele pentru care la Cluj-Napoca nu s-a dorit introducerea sistemul prin SMS era legat de faptul că şoferii ar scăpa de amenzile de parcare. În plus, la Cluj-Napoca există în zona centrală peste 3.000 de locuri de parcare, motiv pentru care sistemul de sancţionare a şoferilor neregulamentari ar fi dat peste cap şi nu s-ar mai şti dacă se plăteşte sau nu parcarea.

Etichete
Comenteaza