Parcul din Zorilor merge mai departe. Boc: "Oameni buni, mai opriţi-vă. Nu vă mai uitaţi numai la bani, betoane şi blocuri!"

Parcul din Zorilor merge mai departe. Boc: "Oameni buni, mai opriţi-vă. Nu vă mai uitaţi numai la bani, betoane şi blocuri!"

În ciuda disputelor juridice, municipalitatea clujeană merge mai departe cu proiectul amenajării Parcului Zorilor, pe terenul de 12.000 mp care trebuie expropriat de la firma Florisal, a omului de afaceri sătmărean Vasile Pușcaș.

După o discuţie între avocatul omului de afaceri Vasile Puşcaş, Călin Stegăroiu, primarul Clujului, Emil Boc, şi comisia juridică a municipalităţii, consilierii locali au adoptat, în şedinţa de miercuri, proiectul de hotărâre. Acesta privește "aprobarea declanșării procedurii de expropriere a imobilelor care constituie coridorul de expropriere aferent lucrării de utilitate publică de interes local la obiectivul de investiții amenajare parc zona Observator, cartier Zorilor, proiect din inițiativa primarului".

"Dragi consilieri, din punct de vedere legal nu există o barieră legală pentru ca proiectul să fie supus la vot. Argumentele invocate de domnul avocat Stegăroiu, pe care îl respect, nu opresc o procedură legală. Referitor la despăgubiri, dacă sentința stabilește că trebuie completări la ceea ce a stabilit un expert al statului român, ne vom supune. 

Simpla deschidere a unor procese judiciare nu poate ține pe loc funcționarea administrației locale.  Orașul a evoluat și evoluează. Ați văzut rapoartele cu calitatea aerului și indicațiile de a lua măsuri pentru a diminuna factorii poluanți.

Realizarea parcului vine în concordanță cu ce se așteaptă cetățenii și ce ni s-a recomandat de către autorități", declarat Boc, înainte de supunerea proiectului la vot. Acesta a trecut cu 20 de voturi pentru, 2 abţineri şi 3 neparticipări la vot. 

"Vreau să vă mulţumesc pentru solidaritatea dvs, pentru interesul public; ştiu ce presiuni se fac asupra dvs. Din perspectiva legalității suntem asigurați, vă felicit pentru curaj. Oraşul nu este încremenit într-un proiect, nici în 2014, nici într-un an anterior, oraşul evoluează; aţi văzut raportul Comisiei Europene privind calitatea aerului.

Realizarea unui parc în mijlocul unui cartier extrem de important este în consonanţă cu ceea ce aştepată cetăţenii şi autorităţile pentru diminuarea poluării. Oameni buni, mai opriţi-vă. Toată lumea are dreptul în acest oraş să construiască, dar nu vă mai uitaţi numai la bani, betoane şi blocuri!", a spus Boc în încheiere.

Proiectul de hotărâre de consiliu local menţionat are anexat și un raport de evaluare a acestui teren, pentru stabilirea cuantumului despăgubirilor care vor fi acordate din bani publici. Este vorba de 10,9 milioane de lei, care trebuie plătiți Florisal, care deține terenul și care avea pe acel amplasament un proiect avizat pentru un ansamblu imobiliar.

La ședința din 9 ianuarie, când planul urbanistic zonal pentru viitorul parc de 1,2 ha a fost avizat de Comisia de urbanism, avocații Florisal au anunțat că proprietarul terenului nu este de acord cu exproprierea și nici cu cuantumul despăgubirilor propus de municipalitate.

”Florisal solicită despăgubiri de 20 de ori mai mari decât cele estimate în hotărâre, adică 202 milioane de lei”, sublinia avocatul Camelia Isac, din partea Florisal, la acea ședință. De altfel, firma are deschise mai multe procese împotriva primăriei clujene pe tema exproprierilor pentru parcul din Zorilor.

Parcul va include loc de joacă pentru copii, zonă de recreere, alei, mobilier urban, zonă de fitness, peluză multifuncțională, parcare de biciclete și spații verzi. Biroul Arhi Box Cluj a realizat și o simulare video cu modul cum va arăta viitorul parc.

Comenteaza