Parlamentarii, luaţi la bani mărunţi de primarii clujeni: „administraţie cu 520 de lei"

Parlamentarii, luaţi la bani mărunţi de primarii clujeni: „administraţie cu 520 de lei
Toate problemele ridicate de primarii din mediul rural sunt tratate cu indiferenţă de către autorităţile centrale. Parlamentarii clujeni au fost „urechiaţi" pentru lipsa de implicare în problemele de la ţară.

De ani de zile, primăriile din mediul rural se confruntă cu aceleaşi probleme pentru care nimeni nu găseşte soluţii. În primul rând, salariile anagajaţilor din Primării sunt infime. Primarul comunei Sâncrai, Poka Andras, le-a reproşat parlamentarilor că nu au făcut nimic pentru a remedia situaţia, deşi problema lipsei de personal şi a salariilor foarte mici le-a fost adusă la cunoştinţă în repetate rânduri. Mai sunt şi alte lucruri grave cu care se confruntă primăriile de la ţară. Spre deosebire de oraşe, comunele au fost mereu discriminate, au arătat primarii.

Un director de şcoală dintr-o comună are un salariu dublu faţă de primar, ceea ce nu este în regulă, au arătat primarii prezenţi la întrunirea Asociaţiei Comunelor, filiala Cluj. Mai mult, cu salarii de 520 de lei, funcţionarii din primăriile rurale sunt puşi în situaţia de a munci pentru angajaţii de la APIA, care au în schimb salarii de zeci de mii de lei. La întrunirea Asociaţiei Comunelor au fost prezenţi şi parlamentaruii clujeni, care au fost traşi la răspundere pentru lipsa de implicare în problemele cu care se confruntă administraţia din mediul rural. „Noi avem mult mai multe obligaţii şi responsabilităţi decât un director de şcoală, dar suntem plăţiţi cu numai 1.500 de lei, în timp ce un director primeşte 3.000 de lei. Iar asta se întâmplă pe considerentul că un primar poate fi ales şi cu 4 clase. Nu este însă în regulă să fim trataţi astfel, de vreme ce ni se cere să facem performanţă în administraţia locală", a arătat primarul din Sâncrai, Poka Andras. Acesta le-a atras atenţia parlamentarilor că vin să ceară ajutorul primarilor de la ţară numai o dată la patru ani, atunci când au nevoie de votul comunităţilor lor. „Sunt probleme pe care le-am ridicat de fiecare dată când ne-am întâlnit cu dumneavoastră, însă nu s-a găsit nici până acum o rezolvare, iar asta indiferent de culoarea politică pe care o aveţi. Nici un guvern nu ne-a ajutat, şi aici mă refer şi la UDMR, care a fost tot timpul la putere", a arătat primarul din Sâncrai.

Salariile foarte mici din administraţia locală din mediul rural e doar una din problemele spinoase. Primarii au arătat că nici măcar o chestiune simplă nu a fost soluţionată de Guvern şi anume deblocarea unor posturi. „Este de-a dreptul absurd să nu putem face nici o angajare. Am avut o situaţie în care un angajat s-a pensionat, dar eu totuşi nu am voie să angajez pe nimeni în locul lui. Este absurd, adică nu îmi depăşesc limita de organigramă şi totuşi nu am voie să angajez", a spus şi primarul din Apahida, Grigore Fati. Liderul Asociaţiei Comunelor, filiala Cluj, Ovidiu Colceriu a arătat că sunt comune cu peste 3.000 de locuitori care au în primărie câte trei angajaţi. „Este o necesitate deblocarea acestor posturi. În afară de acest aspect, pentru angajaţii cu studii superioare din primării se impune o majorare de salarii. Nimeni nu va veni să-ţi facă proiecte europene sau şi mai simplu, să-ţi ţină o contabilitate, dacă e plătit cu câteva sute de lei. Este o problemă pe care am mai semnalat-o, dar nu s-a făcut nimic", a spus Colceriu, care este şi primar al comunei Sânpaul şi care tocmai ce a fost ales din nou în fruntea acestei asociaţii.

Primarii au mai arătat că este absolut obligatoriu ca APIA să îşi deschidă filiale şi în comune, pentru ca primăriile să nu mai fie nevoite să le facă treaba. De asemenea, pentru programul de investiţii, sumele alocate trebuie să fie mult mai generoase, au cerut primarii. „Nu se poate să ni se acorde finanţări de numai 50% din valoarea totală a unui proiect. Aşa niciodată nu vom reuşi să ne terminăm proiectele de infrastructură, pentru că administraţiile locale nu-şi pot permite astfel de cheltuieli", a spus primarul comunei Mihai Viteazu, Ioan Zeng. Acesta, dar şi ceilalţi primari au cerut ca parlamentarii să intervină astfel înct pentru proiectele finanţate din fonduri europene, TVA-ul să fie diminuat. La întâlnire au participat parlamentarii Mathe Andras Levente, Marius Nicoară, Cornel Itu, Petru Călian, Mircia Giurgiu, Alexandru Cordoş dar şi liderul Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu şi prefectul Gheorghe Vuşcan. Cu toţii au promis că vor veni cu măsuri clare pentru a-i ajuta pe primari.

 

Comenteaza