Paszkany despre parcul fotovoltaic: “Noi am făcut pâinea, le-am dat şi cuţitul, primăria să decidă”

Paszkany despre parcul fotovoltaic: “Noi am făcut pâinea, le-am dat şi cuţitul, primăria să decidă”
Cu procese şi litigii pe toate planurile, realizarea parcului fotovoltaic de pe dealul Sf. Gheorghe stă în votul noii administraţii.

Neînţelegerile între foştii parteneri din zona privată a afacerii Cartierul Tineretului au efecte în societatea care gestionează proiectul de energie regândit în locul celui rezidenţial, aşa că primăria este cea care va trebui să îşi asume o decizie privind soarta parcului verde. Omul de afaceri Arpad Paszkany, reprezentantul Green Energy Napoca (asociatul cu 49% din Cartierul Tineretului), spune că partenerii privaţi aşteaptă un semnal din partea administraţiei pentru a duce mai departe proiectul, în care s-au investit deja câteva sute de mii de euro.

Bilanţul anual pe 2011 al societăţii Cartierul Tineretului, la care acţionari sunt primăria şi parteneri privaţi, a fost depus fără hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor (AGA). Reprezentantul primăriei la ultima şedinţă a AGA SC Cartierul Tineretului SRL, viceprimarul Laszlo Attila, care a primit mandat de la Consiliul Local, a explicat că în cadrul şedinţei nu s-au putut întruni cei 55% necesari adoptării punctelor de pe ordinea de zi, printre care şi bilanţul anual al societăţii. "Noi avem 51% din această societate care urmează să dezvolte proiectul parcului fotovoltaic. Totuşi, nu am putut lua nici o decizie din cauza neînţelegerilor dintre acţionari (Green Energy Napoca, societatea care a preluat părţile Polus Real Estate în Cartierul Tineretului, Iris Venture, acţionarul majoritar al Polus Real Estate - n. red.). În consecinţă bilanţul nu a putut fi adoptat. Totuşi l-am depus la finanţe, fără hotărârea AGA. Având în vedere situaţia creată, a mai fost convocată o Adunare Generală pentru data de 13 iunie, însă nu am putut participa deoarece era nevoie de un nou mandat de la Consiliul Local. În consecinţă, am cerut amânarea până la constituirea noului consiliu şi mandatarea unui alt reprezentant care să rezolve lucrurile", a explicat Laszlo.

Pe de altă parte, Arpad Paszkany susţine că pasul decisiv pentru realizarea acestui proiect va trebui făcut tot de Consiliul Local. "La ei sunt pâinea şi cuţitul. Noi am făcut pâinea, le-am dat şi cuţitul, primăria trebuie să îşi asume o decizie. Procesele din Polus Real Estate nu au legătură cu acest proiect (legat de numele Green Energy Napoca - n. red.) şi, până la urmă, indiferent cine cu cine se ceartă în Polus Real Estate, în Cartierul Tineretului acţionar majoritar este Consiliul Local. Orice decizie s-a luat prin hotărâre de consiliu local e valabilă", spune Paszkany. Deocamdată, proiectul stagnează, cu toate că, susţine Paszkany, investitorii au cheltuit deja câteva sute de mii de euro pentru acest preconizat parc fotovoltaic. "S-au investit undeva între 400.000 şi 600.000 de euro, pentru proiectare, măsurători de ore de soare şi aşa mai departe. Acum aşteptăm să primim o autorizaţie de construire sau să se voteze noul Plan Urbanistic General, să avansăm", a completat omul de afaceri.

Acţionarul majoritar al Polus Real Estate (PRE), societatea Iris Ventures Limited, a declarat în luna mai război Consiliului Local pentru modul în care a votat reconversia într-un parc fotovoltaic a proiectului imobiliar Cartierul Tineretului, în care cele două părţi au fost asociate. Iris Ventures Limited acuză că Arpad Paszkany, acţionar minoritar al PRE, a pus în aplicare un plan infracţional, folosind ca paravan acceptul dat de forul local, şi cere instanţei anularea respectivelor decizii. Prin acest plan ar fi prejudiciat PRE cu peste 8 milioane de euro.

Serviciul juridic-contencios al primăriei a informat în luna mai că în cazul proiectului Cartierul Tineretului reconvertit în parc fotovoltaic există cinci dosare pe rol, în care nu s-a dat deocamdată nici o soluţie definitivă şi irevocabilă. Acţionarul majoritar al Polus Real Estate, societatea Iris Ventures Limited, a reuşit doar să suspende în instanţă o hotărâre a societăţii Cartierul Tineretului, prin care proiectul imobiliar devenea parc fotovoltaic, prin noua societate Green Energy Napoca.

Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism a acordat în aprilie avizul de oportunitate pentru parcul fotovoltaic, iar în mai a aprobat Planul Urbanistic Zonal. Valoarea investiţiei e estimată de proiectanţi la 130 de milioane de euro, din care 100 de milioane reprezintă costul echipamentelor, iar restul, cheltuieli de amenajare. Consiliul Local a aprobat prin hotărâre respectiva documentaţie în luna mai. "Ceilalţi acţionari ai Polus Real Estate nu au pus un leu în Cartierul Tineretului, nici măcar pentru impozitele obligatorii, iar dacă ar fi putut, ar fi vândut totul pe un euro, bineînţeles doar pe hârtie, cum au procedat cu Polus Constanţa", declara Arpad Paszkany în aprilie anul acesta, pentru ZIUA de CLUJ.

 

Luminiţa SILEA. Kristina REŞTEA

 

 

Comenteaza