Pe ce vor să cheltuie banii judeţului

Pe ce vor să cheltuie banii judeţului
PDL îl acuză pe Uioreanu că patronează un buget al subdezvoltării, în scădere cu 8% faţă de anul trecut. În replică, Uioreanu spune că PDL-istul Alexandru Coroian nu ştie să citească cifrele, pentru că bugetul general e în creştere cu 9%.

Democrat liberalii au ieşit să se plângă de lipsa de transparenţă pe care o afişează executivul Consiliului Judeţean, în privinţa bugetului. Aceştia au ţinut să facă o serie de propuneri pe care Horea Uioreanu nu a avut încă vreme să le ia în calcul. Alexandru Coroian a ţinut să arate că bugetul genearal al judeţului a scăzut cu 8%. În replică, Horea Uioreanu spune că nu înţelege la ce cifre s-a raportat Coroian, pentru că atât bugetul general cât şi cel local este în creştere, faţă de 2014.

Principala prioritate a consilierilor judeţeani PDL în 2014 se referă la proiectul Spitalului Regional de Uregnţă. Aceştia vor cere executivului să direcţioneze din propriul buget 1 milion de lei pentru reactualizarea documentaţiei tehnice şi 10 milioane de lei pentru demararea lucrărilor. Vor cere de asemenea să fie extinsă reţeaua de parcuri industriale şi la Dej, Huedin şi Câmpia Turzii. O altă propunere vizează accesarea de fonduri europene pentru modernizarea drumurilor judeţene, în xerciţiul bugetar 2014-2020. Pe de altă parte, consilierii judeţeni au atras atenţia că au rămas o serie de proiecte neonorate încă de anul trecut. „Implementarea sistemului GIS (Geographic Information System) este un proiect care a fost aprobat încă de anul trecut. El trebuie implementat pentru că acesta va ajuta în diverse domenii, precum cartografiere, planificarea rutelor, studii de impact asupra mediului şi nu numai. Să nu uităm că în prezent, pentru informaţii solicitate de la Cadastru, cetăţenii sunt obligaţi să plătească. Nu e normal acest lucru, nicăieri în Europa nu se mai întâmplă aşa ceva. Dacă am dispune de sistemul GIS am putea oferi orice tip de informaţii legate de un anumite teren, pentru toată lumea, inclusiv pentru investitori", a menţionat Steluţa Racolţa.

Un alt proiect care a fost lăsat baltă de executivul judeţean vizează domeniul schiabil de la Vlădeasa. Consilierul Mariana Leş a menţionat că se dorea reunirea pârtiilor din judeţul Cluj într-un singur pol turistic, însă, executivul judeţean nu a alocat nici până la aceast moment fonduri pentu realizarea documentaţiei tehnice. Consilierul Adina Raţiu Găbudean a menţionat că va cere să se acorde mai multe fonduri pentru acţiunile de cultură şi tineret: „În 2015 vom fi capitala europeană a tineretului iar în 2021 capitala europeană a culturii şi consider că administraţia judeţeană ar trebui să aloce mai mult pentru acest capitol. În prezent, suma prevăzută pentu cultură este de numai 26 de milioane de lei, mai mică faţă de 2013, când s-a prevăzut 32 de milioane".

Liderul consilierilor PDL, Alexandru Coroian, l-a acuzat pe preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu că patronează un buget al subdezvoltării. El a arătat că faţă de 2013, bugetul consiliului s-a diminuat drastic. „Avem un buget în scădere pe toate liniile. Bugetul general este de numai 639 de milioane, faţă de 2013 când a fost de 681 de milioane. Iată, o scădere de 8%. Bugetul local, de asemenea, este de 518 milioane, în căderea cu 9% faţă de 2013. La bugetul dezvoltării avem o scădere de 12%, faţă de 309 milioane în 2013", a ţinut să spună Coroian.

În replică, Horea Uioreanu spune despre Coroian că nu ştie să calculeze. „Domnul Coroian dezinformează. Bugetul Consiliului Judeţean s-a majorat faţă de anul trecut. Suntem încă în analiză, putea să se informeze înainte de a ieşi să spună prostii", a spus Uioreanu. El a arătat că în 2014, proiectul estimat se cifrează la 805 milioane de lei, faţă bugetul executat pe 2013, de 740 de milioane. „Avem o creştere de 9%", a spus Uioreanu. La bugetul local, suma estimată este de 612 milioane de lei, faţă de 567 cât a fost anul trecut. Legat de bugetul de dezvoltare, însă, Uioreanu nu a oferit nici un detaliu. Trebuie precizat că pe site-ul instituţiei publice a Consiliului Judeţean apar datele prezentate de Coroian. Uioreanu spune că între timp s-au făcut noi calcule cu reprezentanţii Direcţiei Economice şi că PDL-iştilor nu le este interzis să se informeze.

Etichete
Comenteaza