Peste 6 milioane de lei pentru "desenarea" celui mai mare parc din Cluj-Napoca

Peste 6 milioane de lei pentru "desenarea" celui mai mare parc din Cluj-Napoca
| Foto: Arhiva

După jumătate de an de pauză, Primăria Cluj-Napoca mai face un pas pentru realizara Parcului Est. 

Aşadar, în şedinţa forului local de joi, 10 septembrie 2020, consilierii locali vor lua în discuţie proiectul de hotărâre privind "organizarea concursului de soluții finalizat prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare pentru „Amenajarea Parcului Est” și aprobarea cuantumului premiilor care urmează să fie acordate. Proiect din inițiativa primarului".  Astfel, premiul I va fi în valoare de 6.2 milioane de lei (contract de proiectare), premiul II - 120.000 de lei, iar premiul III - 60.000 de lei. 

Peste 6 milioane de lei pentru "desenarea" celui mai mare parc din Cluj-Napoca

Parcul Est: zona studiată peste 46 ha

Zona avută în vedere este delimitată în partea de est de pârârul Becaș, la sud de strada Soporului, la nord de Calea Someșeni și la vest de zone rezidențiale, precum și zona verde adiacentă lacurilor 1 și 3 din Gheorgheni, suprafața aproximativă fiind de 46,20 hectare.

Accesul principal la zona verde Est se realizează de pe strada Alexandru Vaida Voevod, iar accesul secundar dinspre Calea Someșeni, pe strada Dunării. Zona verde este străbătută de strada Lucia Sturza Bulandra și are încorporată și baza sportivă Gheorgheni în partea sudică.

Primăria a organizat, în februarie 2020, o dezbatere publică privind amenajarea Parcului Est, unde au fost prezentate elementele de fundamentare care vor sta la baza temei de concurs. Principiile de fond vor ține astfel cont de unicitatea sitului, avându-se practic în vedere o intervenție minimală pentru a se asigura ocrotirea elementelor naturale, având în vedere faptul că în zona viitorului parc trăiesc diverse specii de păsări, cum ar fi silvia de câmp. Pe partea de principii funcționale, se vor lua în calcul amenajări sportive, locuri de joacă diferențiate pe categorii de vârstă, spații de alimentație publică, iar în interiorul parcului vor predomina grădini urbane, precum și spații naturale neamenajate, cu pasarele de vizitare și pavilioane de observare a faunei sălbatice.

Parcul Est a fost propus de specialiști și societatea civilă încă din 2013 şi este proiect câştigător în cadrul programului de bugetare participativă 2017. Arhitectul Vasile Mitrea, artizanul cartierelor Clujului şi unul din cei mai apreciaţi specialişti în urbanism, dezvăluie, pentru ZIUA de CLUJ, că proiectul Parcului Est datează încă din anii ‘60, când arhitecta Natalia Helgiu propune “Parcul Tineretului”, prevăzut cu spații destinate agrementului, cât și pentru activități sportive, dar nerealizat niciodată. Mai multe detalii AICI! 

În acest parc a fost propusă şi realizarea primului aqua park din oraş, însă cetăţenii au convins municipalitatea să renunţe la această idee. În consecinţă, aquapark-ul se va face în Cluj, dar nu pe această locație. “Avem în analiză alte trei zone din municipiu, astfel încât să lansăm în dezbatere publică un proiect care să mulțumească pe toată lumea”, a declarat primarul Emil Boc.

Comenteaza