Peste JUMĂTATE dintre autobuzele mov au sosit. Cand le vedem prin Cluj FOTO

Peste JUMĂTATE dintre autobuzele mov au sosit. Cand le vedem prin Cluj FOTO
Parcarea Companiei de Transport Public (CTP) abia mai face faţă autobuzelor poloneze care au ajuns până acum la Cluj.

22 de autobuze au sosit până acum la Cluj, din contractul de 40 semnat între municipalitate şi firma poloneză Solaris. Maşinile stau parcate cuminţi într-un spaţiu aparţinând Companiei de Transport Public. 16 sunt la vedere, iar alte şase au fost trase în spatele garajelor, conform unei schiţe realizate de conducere. Până în 21 decembrie, parcarea ar trebui să se umple de toate cele 40 de maşini, dacă acestea vor încăpea în spaţiul care pare tot mai îngust.

Surse din cadrul companiei clujene spun că autobuzele nu vor apărea pe străzile Clujului până anul viitor. "Autobuzele au GPS şi sunt nişte electronişti de la o firmă care lucrează zilnic, introduc toate traseele. Niciun autobuz nu a fost dus încă la RAR, pentru a se obţine actele în vederea înmatriculării", a spus angajatul CTP.

Societatea trebuie să bage adânc mâna în buget pentru a pune în circulaţie autobuzele. Surse apropiate companiei spun că asigurarea de răspundere civilă pentru un singur autobuz se ridică la 7.000 de lei. Asigurarea de tip CASCO este, de asemenea, extrem de piperată la autobuze atât de mari.

282.000 de euro, rotunjit, a costat Clujul fiecare dintre cele 40 de autobuze poloneze, care consumă 60,5 litri de motorină la 100 de kilometri. La solicitarea primăriei, acestea sunt vopsite mov, la fel ca tramvaiele, de asemenea construite în Polonia, dar de către o altă companie.

Banii pentru aceste autobuze provin dintr-un credit contractat de primăria clujeană. Creditul a fost acordat de CEC Bank pe o perioadă de 30 de ani, în 2011. Potrivit conducerii municipalităţii, 2014 este ultimul an în care mai pot fi cheltuiţi bani. Cea mai mare parte din credit, peste 72 de milioane de lei, a fost cheltuit în 2011.

Maşinile construite la Bolechowo, lângă Poznan, funcţionează cu un motor DAF de 240KW şi au un rezervor de combustibil de 350 de litri. Sunt dotate cu EBS, ABS şi ASR, sisteme de control al frânării. Au rampă pentru persoanele cu dizabilităţi la a doua dintre cele patru uşi. Autobuzele au 18 metri lungime, 2,55 metri lăţime şi 51 de locuri.

Comenteaza