News alert Piaţa Lucian Blaga şi strada Napoca se transformă radical. Decizia de 5,7 milioane de euro a primăriei

Piaţa Lucian Blaga şi strada Napoca se transformă radical. Decizia de 5,7 milioane de euro a primăriei
Piața Lucian Blaga | Foto: mapio.net

Proiectul a fost aprobat astăzi, cu unanimitate de voturi, de consilierii locali. Piaţa Lucian Blaga și străzile Napoca, Republicii și Petru Maior vor fi mai "prietenoase" cu pietonii. Patru firme sunt interesate de execuţia lucrărilor, evaluate de 26,7 milioane de lei.

Primăria Cluj-Napoca transformă Pieţa Lucian Blaga într-o zonă mai "prietenoasă" cu pietonii, cu bani europeni. Patru firme sunt interesate de execuţia lucrărilor. La licitaţia de proiectare și execuție pentru proiectul "Creşterea şi îmbunătățirea spațiului pietonal în zona urbană: reabilitare şi extindere zona pietonală Piaţa Lucian Blaga, strada Republicii (primul tronson), strada Napoca, strada Petru Maior şi strada Emil Isac şi amenajare piste de biciclete" au fost depuse patru oferte din partea asocierilor SC ARL SA cu SC Planwerk SRL, Flash Lighting cu Struct Quality si Ro-Verde, Diferit SRL cu Starcom Exim SRL şi Consorzio Stabile SRL cu Diluca Project. Procedura este în faza de evaluare tehnică a ofertelor, iar câştigătorul va fi anunţat în primăvara acestui an. 

Valoarea totală a proiectului se ridică la 27,6 milioane de lei, investiţie susţină în proporție de 98% din fonduri europene, iar restul de 2% va fi contribuția municipalității (2,6 milioane lei). Cererea de finanţare a fost depusă în august 2018, în cadrul apelului de proiecte din cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4. Aprobarea proiectului şi a cheltuielilor legate de această investiţie au fost luate în discuţie în cadrul şedinţei Consiliului Local Cluj-Napoca din 15 ianuarie. 

Durata de execuție a lucrărilor este de 18 luni, iar durata de implementare integrală a proiectului este de 30 de luni de la începerea implementării proiectului.

Se reduce numărul de benzi auto, avantaj pietonii și bicicliștii

Piața Lucian Blaga, cu numai patru benzi. Strada Petru Maior, cu trei. Strada Napoca, redusă la două benzi, la fel și strada Republicii, până la intersecția cu Avram Iancu.

Extinderea spațiului pietonal, mai ales în piață, în fața cafenelei Croco. Piste de biciclete pe fiecare dintre aceste artere. Arbori pe toate segmentele propuse modernizării. 

”Gradul de încărcare va crește, e adevărat, dar până în 2020, când ar trebui să fie finalizat acest proiect, ar trebui să se ia și alte măsuri pentru reducerea traficului rutier”, a subliniat Tudor Pănescu, arhitect la Planwerk.

Aceasta este societatea care a realizat proiectul; tot Planwerk a desenat şi Piaţa Unirii, aşa cum arată ea acum. 

În Piața Lucian Blaga și pe strada Emil Isac ar urma să fie amplasate stații de încărcare pentru mașini electrice, tot în piață ar urma să fie instalată o toaletă publică, în locul tarabelor de flori existente.

Sunt propuși arbori de trei tipuri: arțari în zona trotuarelor înguste, platani în față cafenelei Croco și tei pe strada Petru Maior, unde există deja și alți tei.

O dezbatere publică pe tema reamenajării Pieţei Lucian Blaga a avut loc, la începutul anului 2018, în cadrul evenimentelor organizate de Centrul de Inovare și Imaginație Civică. 

Comenteaza