Piedică de 60.000 de euro pentru PUG

Piedică de 60.000 de euro pentru PUG
Un aviz surpriză de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care prespune costuri suplimentare, a apărut în calea ultimelor semnături.

Clujul a intrat în ultimul an în care se poate construi după actualul Plan Urbanistic General (PUG), deja expirat şi prelungit, dar mai sunt de obţinut documente şi avize. Primăria acuză rea-voinţa Consiliului Judeţean (CJ), care nu îşi dă acordul, iar conducerea acestuia reclamă că municipalitatea nu a fost în stare de mai mulţi ani să adune documentele prevăzute de legislaţie.

Documentaţia privind noile reguli de construire în Cluj-Napoca a ajuns în toamnă la CJ, care dă avizul final de care are nevoie PUG reactualizat înainte de analiza decisivă a Consiliului Local. Serviciul de specialitate al CJ nu a putut să elibereze avizul deoarece o parte dintre documentele eliberate de alte instituţii expiraseră până ca documentaţia să ajungă aici şi aveau nevoie de actualizare. Până să revină la CJ, echipa ce se ocupă de noul PUG mai aşteaptă avizul de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), una dintre instituţiile care deja au eliberat avize şi, marele nou obstacol, un aviz de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„La AACR situaţia este, practic, rezolvată. E o chestiune de procedură, încă nu a ajuns la noi hârtia. Problema este la MADR. Noi am cerut un aviz de aici în momentul în care am început să strângem documentele şi ni s-a răspuns că instituţia nu dă avize pentru aşa ceva. Numai că între timp s-a modificat legislaţia, în urma unei ordonanţe de urgenţă apărute anul trecut, şi acum e nevoie şi de acest acord. Acum e necesar un studiu privind clasele de calitate a terenurilor, pe care îl face o instituţie subordonată MADR. Dar aceste date costă şi nu puţin, ci zeci de mii de euro. Elaborarea studiului nu durează foarte mult; ideea este ca primăria, beneficiarul, să se decidă să îl comande", a sintetizat Adrian Borda, şeful de proiect pentru noul PUG.

Arhitectul a amintit că, în ciuda tergiversărilor şi întârzierilor, 2014 e anul în care Clujul trebuie să aibă un nou PUG. Conform prevederilor legii nr.190/2013, care modifică legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, termenul de valabilitate a unui PUG se prelungeşte o singură dată, pe bază de hotărâre a CL, până la intrarea în vigoare a celui nou, dar nu mai mult cinci ani de la data depăşirii termenului de valabilitate. Conform reglementării anterioare, valabilitatea unui PUG nu putea fi prelungită cu mai mult de trei ani. Cel mai recent PUG a intrat în vigoare în 1999 şi a expirat în 2009 (perioada de viaţă a unui PUG este de 10 ani), deci 2014 este ultimul an în care valabilitatea lui mai poate fi extinsă. La final de 2009, consilierii locali au aprobat prelungirea termenului de valabilitate a PUG până la avizarea noii documentaţii de urbanism, aflată în lucru.

Clujul imobiliar se ghidează acum, teoretic, după vechiul PUG, prelungit. La şedinţele Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism se recomandă propuneri şi se discută soluţii cu referiri inclusiv la noile reglementări, încă neintrate în vigoare. Arhitectul-şef al municipiului, Ligia Subţirică, a precizat că, potrivit legii urbanismului, instituţiile statului trebuie să elibereze cu titlu gratuit documente pentru amenajarea teritoriului necesar autorităţilor publice. Primăria are o corespondenţă cu Oficiul pentru Studii Pedologice, aflat în subordinea MADR, iar reprezentanţii acesteia au confirmat că vor elibera avizul, dar că nu există o bază de date pentru a putea fi clasificată calitatea terenurilor din municipiu. Realizarea bazei de date presupune cheltuieli de 60.000 de euro, potrivit acesteia, iar conducerea primăriei şi CL ar trebui să decidă dacă şi le asumă. Există un aviz mai vechi de la MADR, ce trebuie reactualizat, a spus Subţirică.
Primarul Emil Boc a declarat că nici nu poate fi vorba despre implicarea unor alte resurse publice. "PUG nu este la noi, la primărie, proiectanţii sunt cei care trebuie să ne aducă documentaţia cu avize, iar CJ este instituţia care îl ţine în loc. CJ ar trebui să avizeze documentaţia. Sunt foarte nemulţumit de situaţie, dar nu pot să fac doar un apel ca judeţul să dea proiectanţilor avizul. Legea e foarte clară, totul depinde de ei, nu există niciun impediment legal în calea eliberării avizului final al CJ", a spus Boc. Primarul i-a dat sarcină arhitectului-şef să meargă la CJ pentru a explica situaţia. "Doamna arhitect şef poate să vină, sperăm să vină cu tot cu PUG şi cu toate avizele necesare. Şi noi aşteptăm acest PUG de cinci ani, e o situaţie nemaintâlnită în ţară. Suntem deschişi şi ne dorim să avem acest nou PUG, dar pentru ca s[ dăm este nevoie ca primăria să pună la dispoziţie toate documentele pe care le impune legislaţia. Noi nu putem aviza ceva ce nu avem sau documentaţii incomplete", a replicat preşedintele CJ, Horea Uioreanu.

Licitaţie în 2009

Universitatea Tehnică e câştigătoare a licitaţiei organizate de primărie în 2009, cu o ofertă de 2,4 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Subcontractanţi declaraţi sunt Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, societăţile DASAT Invest şi ISH România.


Kristina REŞTEA
Luminiţa SILEA

Comenteaza