Pierderi de 15 milioane de lei într-o asociere a Primăriei Cluj. Bătălie dură pentru 100 de hectare de teren

Pierderi de 15 milioane de lei într-o asociere a Primăriei Cluj. Bătălie dură pentru 100 de hectare de teren
Primăria Cluj-Napoca se bate pe două fronturi pentru a mai salva ce se mai poate salva din afacerea riscantă numită „Cartierul Tineretului", demarată încă din 2006 şi care nu a produs nici o locuinţă, ci doar pierderi şi procese interminabile în justiţie.

Reamintim că în anul 2006, Primăria Cluj s-a asociat cu firma Polus Real Estate (PRE), în care era acţionar la acea vreme şi omul de afaceri Paszkany Arpad şi au format noua societate Cartierul Tineretului SRL (Primăria - 51%, Polus Real Estate - 49 %). Potrivit asocierii, Primăria punea la dispoziţia noii societăţi 203 hectare de teren în zona Bulevardului Muncii, pe care investitorul urma să construiască locuinţe pentru tineri, din care urma să predea şi Primăriei la cheie 384 de locuinţe sociale cu titlu gratuit. Aportul în natură al Primăriei Cluj a fost evaluat atunci la peste 28 de milioane de lei, iar Polus Real Estate a venit cu o contribuţie în bani de peste 27 de milioane de lei.

Consiliul Local Cluj-Napoca, la propunerea executivului primăriei, condus de Emil Boc, l-a mandatat acum câteva zile pe consilierul local Florin Gliga (PDL-PNL) să voteze în Asociaţia Generală a Asociaţilor (AGA) la S.C. Cartierul Tineretului SRL pentru aprobarea executării prin echivalent a obligaţiei societăţii Cartierul Tineretului SRL de a preda cu titlu gratuit către Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca un număr de 384 de locuinţe sociale, o şcoală, un sediu de primărie de cartier, un sediu de poliţie şi întreaga infrastructură a reţelelor de drumuri şi canalizare, pe care societatea s-a obligat în 2006 faţă de primărie că le va face.

Partenerii "Cartierului Tineretului", pe poziţii adverse

Consilierul local Florin Gliga a confirmat pentru Ziua de Cluj că şi-a respectat mandatul şi a votat „pentru", la acest punct 5 al ordinii de zi a AGA Cartierul Tineretului care a avut loc luni, în condiţiile în care Primăria are majoritate simplă, de 51 la sută.

Ce ar însemna această „executare prin echivalent a obligaţiei " de a preda cele 384 de locuinţe şi amenajările promise? Dacă ar reuşi să pună în practică decizia AGA de luni, Primăria Cluj ar putea să-şi recupereze în totalitate terenul de 203 hectare cu care a venit în asociere.

Şi asta, deoarece, potrivit unei Note explicative, trimise de preşedintele Consiliului de Administraţie al S.C. Cartierul Tineretului, Florin Vasile Ciorca, către Primăria Cluj, acesta recunoaşte existenţa obligaţiei, propune ca ea să se realizeze din patrimoniul societăţii, şi mai „propune ca executare prin echivalent a obligaţiei să se facă la valoarea minimă din cuprinsul Ofertei formulate de Polus Real Estate SRL, respectiv cea de 61.814.827 euro (pagina 28 din Ofertă)".

Ziua de Cluj a cerut o poziţie oficială a Polus Real Estate despre această decizie AGA, iar administraţia companiei ne-a trimis un punct de vedere, pe care-l publicăm integral mai jos:

"Polus Real Estate nu a fost și nu este de acord cu aprobarea pct. 5 din ordinea de zi a Adunării Generale a Asociaților și și-a exprimat explicit această poziție în cadrul AGA. Votul negativ al PRE face IMPOSIBILĂ adoptarea unei hotărâri legale a asociaților de aprobare a pct. 5, în contextul în care un asociat (PRE) este împotrivă, iar celălalt (Consiliul Local) este în conflict de interese și, ca o firească și legală consecință, are obligația de a se abține de la vot. O interpretare contrară ar fi nu numai - în mod evident - absurdă și abuzivă, dar și ilegală, fiind de natură a legitima o situație în care cel care cere este, totodată, cel care și aprobă."

Dacă această poziţie a Polus Real Estate se menţine, ne putem aştepta ca societatea să atace în justiţie hotărârea AGA de luni, ţinând cont de faptul că a mai atacat şi alte hotărâri AGA în trecut, ceea ce ar duce la prelungirea disputei şi amânarea aflării unui deznodământ.

Pierderi de peste 15 milioane de lei

Consilierul local Florin Gliga a mai declarat pentru Ziua de Cluj că şi-a respectat şi restul de mandat pe care l-a primit de la Consiliul Local, de a vota „împotriva" raportului administratorilor Cartierul Tineretului SRL, a bilanţului contabil şi a descărcării de gestiune a acestora pentru anul 2014.

Datele financiare ale societăţii Cartierul Tineretului SRL, prezentate într-un Referat al Serviciului Juridic al Primăriei Cluj nu sunt deloc roz. Potrivit documentului, societatea a înregistrat în anul 2014 o pierdere de 842.371 de lei, iar pierderea cumulată din 2007 până în 2014 este de 15.397.285 de lei. În acelaşi referat se mai arată că pierderea cumulată a dus la diminuarea capitalului propriu al societăţii iar în cuprinsul situaţiilor financiare nu se regăseşte nici o propunere de acoperire a pierderii contabile.

O altă bătălie între cele două entităţi se duce deja şi în justiţie.

Polus Real Estate a cerut dizolvarea societăţii Cartierul Tineretului SRL, în care Primăria a venit cu cele 203 hectare în asociere, iar Tribunalul şi Curtea de Apel Cluj au încuviinţat dizolvarea. În data de 24 aprilie 2015, împotriva deciziei Curţii de Apel Cluj, a fost formulat, în termenul legal, recurs, de către Consiliul Local Cluj-Napoca, aceasta fiind ultima cale de atac posibilă, prin care se încearcă blocarea dizolvării societăţii.

Dizolvarea şi ulterior lichidarea societăţii ar duce la împărţirea patrimoniului acesteia conform procentelor deţinute, iar din cele 203 hectare de teren cu care a venit Primăria Cluj în asociere, partenerului Polus Real Estate i-ar reveni circa 100 de hectare.

 

 

Comenteaza