Update Plângere penală! Războiul Ciceo - Tişe continuă la parchet

Plângere penală! Războiul Ciceo - Tişe continuă la parchet

Conducerea Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj (AIAIC) a depus o plângere penală împotriva funcţionarului din Consiliul Judeţean (CJ) care a întocmit referatul de aprobare a proiectului de hotărâre prin care ar urma să fie schimbați toți membrii Consiliului de Administrație (CA). O scrisoare a fost trimisă şi consilierilor judeţeni, cărora directorul regiei, David Ciceo, le cere să nu voteze proiectul care se află pe ordinea de zi a şedinţei de joi.

UPDATE: Contactat telefonic de ZIUA de CLUJ în legătură cu scrisoarea adresată consilierilor judeţeni de conducerea aeroportului, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, s-a rezumat să întrebe, retoric, "Care conducere?", întrerupând apoi convorbirea.

Potrivit proiectului de hotărâre, care ar urma să fie dezbătut în plenul CJ, vor fi revocate mandatele de membri neexecutivi provizorii ai CA deţinute de Irimie Popa (PSD), Agnes Konnert (UDMR) și Viorel Federiga (PNL) "datorită încălcării obligațiilor contractuale", aceștia urmând să fie înlocuiți cu Alina Mirela Petre, reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice (MFP), Daniel Persu, ca reprezentant al CJ, şi avocatul Mihai Răzvan Lăpușan. 

Prin acelaşi proiect se revocă și "mandatul de membru neexecutiv provizoriu al consiliului de administrație al domnului Pop Ioan, datorită desemnării unui alt reprezentant al MFP". Cel de-al cincilea membru al CA, Mircea Avram (PNL), şi-a dat demisia la finalul anului 2017.

În plus, CJ vrea să reducă numărul de membri ai CA de la cinci la trei, în paralel cu stabilirea unei indemnizații fixe lunare brute de 1.800 lei pentru fiecare. Mandatul noilor administratori provizorii ar urma să fie valabil timp de patru luni de la data semnării contractului de mandat.

Conducerea AIAIC, scrisoare către consilieri: "Solicitaţi retragerea"

Într-o adresă trimisă consilierilor județeni, directorul AIAIC, David Ciceo, solicită retragerea punctului 10 de pe ordinea de zi, care ar încălca OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Totodată, conducerea aeroportului le cere consilierilor județeni să nu voteze proiectul, în cazul în care acesta nu va fi retras de pe ordinea de zi. Directorii aeroportului au sesizat toate instituțiile abilitate (inclusiv parchetul, printr-o plângere penală) cu privire la nelegalitatea documentelor întocmite de către CJ.

"Practic, prin acest proiect sunt revocați membrii neexecutivi provizorii ai consiliului de administrație ai aeroportului. Expunerile referatului de aprobare nr. 2439/23.01.2019 care fundamentează proiectul de hotărâre încalcă în mod flagrant prevederile OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Regia a sesizat toate instituțiile abilitate cu privire la nelegalitatea documentelor întocmite de către autoritatea publică tutelară", se arată în adresa semnată de toți directorii aeroportului. 

Pe lângă încălcările OUG nr. 109/2011, conducerea aeroportului invocă "existența unui conflict de interese între noi administratori neexecutivi provizorii propuși": "Avem suspiciunea rezonabilă a faptului că dl. Lăpușan Mihai Răzvan și dl. Persu Daniel servesc doar interesele președintelui Alin Tișe, fiind de notorietate războiul pe care acesta din urmă îl poartă cu conducerea aeroportului.

Dl. Lăpușan Mihai Răzvan, în calitatea sa de avocat, a avut contracte de consultanță, asistare și reprezentare juridică cu dl. președinte Alin Tișe. Menționăm că avocatul Mihai Lăpușan l-a asistat recent pe dl. Tișe Alin în procesul său de divorț.

Mai mult, fiica d-lui Persu Daniel, celălalt membru propus a fi numit ca administrator provizoriu, este avocat colaborator în cadrul Societății Civile de Avocați Lăpuşan & Partenerii, societate unde dl. Lăpuşan Mihai Răzvan este avocat coordonator, cu alte cuvinte este şeful fiicei dlui Persu Daniel.

După cum rezultă din relaţiile arătate, CA al AIAIC ar urma să devină doar formal reprezentativ în condiţiile în care doi membri au legături apropiate direct sau indirect cu preşedintele CJ, dl. Alin Tişe", se arată în adresa semnată de David Ciceo (director general al aeroportului), Iuliu Pop (director adjunct), Corina Florian (director economic), Gabriela Zanc (director comercial), Florica Mureșan (director tehnic), Tudorel Lupoaei (director operațional), Vasile Opriș (director de securitate) și Ioana Lăzărescu (șef birou juridic).

Un director din CJ s-a ales cu plângere penală 

Plângere penală! Războiul Ciceo - Tişe continuă la parchet

În 28 ianuarie, cu o zi înainte de a trimite adresa către consilieri judeţeni, Ciceo i-a făcut plângere penală pentru abuz în serviciu funcţionarului public Ştefan Eduard Iliescu, director executiv juridic în CJ Cluj, cel care a întocmit referatoul de aprobare a proiectului de hotărâre privind schimbarea membrilor CA de la aeroport. Plângerea penală a fost depusă la Parchetul pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

CJ a făcut "rechizitoriul" administratorilor

În referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre ce va fi supus la vot în şedinţa CJ Cluj de joi, 31 ianuarie, se menţionează că în activitatea a trei dintrei cei patru administratori provizorii care se află în funcţie (Irimie Popa, Konnert Agnes, Viorel Federiga) "s-au constatat unele disfuncționalități care afectează în mod grav relația cu autoritatea tutelară a căror reprezentanți sunt, aceștia încălcându-și obligațiile stabilite prin contractul de mandat".

În acelaşi document, CJ Cluj oferă şi exemple în susţinerea acuzaţiilor:

1. "Prin adresa nr. 31153/20.09.2018 s-au solicitat CA informații privind plata de către Aeroport a 24 de amenzi contravenționale aplicate de către ANRMAP în legătură cu procedurile de achiziții publice aferente realizării obiectivelor pista de 3.500 m și APRON 4, menținute de instanța de judecată, în cuantum total de 400.000 de lei.

Totodată, s-au solicitat informații privind măsurile dispuse pentru recuperarea prejudiciului cauzat aeroportului de la persoanele responsabile. Adresa a fost prezentată CA în ședința din 24.10.2019 (așa cum reiese din procesul verbal de ședință) însă nu s-au comunicat informațiile solicitate și nici nu au fost luate măsuri în vederea recuperării prejudiciilor. Astfel, au fost încălcate prevederile art. 3, lit. a), lit. c) și lit. f) din contractele de mandat încheiate".

2. "Prin adresa nr. 10265/04.07.2018, înregistrată la CJ Cluj cu nr. 23105/05.07.2018, AIAIC a comunicat în vederea aprobării Regulamentul de organizare și funcționare (aprobat anterior de consiliul de administrație). Întrucât forma transmisă pentru aprobare nu îndeplinea prevederile legale, în vederea promovării unui proiect de hotărâre în acest sens s-a solicitat operarea unor modificări.

Deși solicitările au fost prezentate CA în ședința din data de 24.10.2019 (așa cum reiese din procesul verbal de ședință), nu s-au comunicat nici modificările solicitate, nici vreun punct de vedere asupra solicitării, făcând imposibilă exercitarea de către CJ a atribuțiilor prevăzute de art. 91, alin. 2, lit. c) din Legea nr. 215/2001. Astfel, au fost încălcate prevederile art. 3, lit. f) din contractele de mandat încheiate;

"În aceste condiții, considerăm că se impune revocarea mandatelor de membri neexecutivi provizorii ai consiliului consiliului de administrație ale domnului  Popa Irimie, doamnei Konnert Agnes și domnului Federiga Viorel datorită încălcării obligațiilor contractuale", susţin reprezentanţii CJ Cluj.

Cine sunt cei trei membri propuşi în CA

Alina Mirela Petre - director în Direcția pentru Administrarea Participațiilor Statului în MFP, fost inspector antifraudă al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Reprezintă MFP în CA al Aeroportului Cluj, în urma deciziei ministrului Eugen Teodorovici.

Daniel Persu - comandor (r), pilot militar pe avioane supersonic şi elicoptere, fost comandant al Escadrilei 712 Aviație Vânătoare de la Baza Aeriană Câmpia Turzii, fost șef al Secției Securitate Zbor din cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene Române. Între 2008 și 2015 a condus Unitatea Specială de Aviație Cluj-Napoca. Reprezintă CJ în CA al Aeroportului Cluj.

Mihai Răzvan Lăpușan - avocat în Baroul Cluj, specializat în litigii fiscale, comerciale și de achiziții publice, cu experiență în dezvoltarea capacităților instituționale și în sectorul serviciilor publice.

Comenteaza