Planuri îndrăzneţe pentru amenajarea Someşului: promenadă, canotaj, plajă şi monorail

Planuri îndrăzneţe pentru amenajarea Someşului: promenadă, canotaj, plajă şi monorail
Mai mulţi specialişti în urbanism şi arhitectură au umplut Sala de Sticlă a Primăriei cu ocazia primului atelier de planificare urbană privind amenajarea malurilor Someșului. Loc pentru promenadă şi canotaj, plajă şi monorail sunt doar câteva din ideile aduse în discuţie.

Problema amenajării Someşului a fost discutată într-o primă sesiune a unui atelier de planificare urbană, ca parte a politicii pentru dezvoltarea culoarului Someşului. Tema atelierului a fost reprezentată de aspectele strategice privind dezvoltarea durabilă a culoarului Someşului în parcursul său metropolitan, având în vedere potenţialul dezvoltării structurii urbane, a calităţii spaţiului public, precum şi îmbunătăţirea mobilităţii de-a lungul acestei axe.

Primarul Emil Boc a adus în discuţie proiecte îndrăzneţe pentru zona Someşului, printre care şi celebrul monorail deasupra râului. "Voi susţine acest proiect în măsura în care specialiştii spun că este viabil şi în cazul în care se vor rezolva problemele şi anume dacă liftul care ar urma să coboare pasagerii este fezabil, cablurile ar fi mutate, iar finanţarea să fie făcută pe fonduri europene. Însă obiectul nu face parte din tema de astăzi privind Someșul, ci va fi o dezbatere separată pe această temă".

Edilul a vorbit şi despre reamenajarea podului Nemţilor, amenajarea malului plajei Someşului în cartierul Grigorescu, traseele malurilor, o nouă pasarelă, zonă de promenadă şi agrement, canotaj, precum şi despre importanţa dezvoltării zonei şi a atragerii de fonduri.

La dezbatere au participat mai mulţi arhitecţi clujeni, precum şi reprezentanţi ai unor instituţii clujene. În cadrul acesteia au fost scoase la iveală mai multe idei care ar veni în modificarea totală a zonei Someşului de la intrarea şi până la ieşirea din municipiu.

"Am considerat Someșul ca un fir care poate coase spaţiile din jur, un fel de fir roșu care poate uni toate spațiile pornind de la Florești până la aeroport. Noi ne-am gândit că acest traseu ar putea fi format cu piste de biciclete, piste de alergare şi de promenadă, dar şi diferite spaţii precum parcuri, terenuri de sport sau diferite tipuri de relaţionare a omului cu apa şi natura.

E vorba de o schimbare de atitudine, atât din partea locuitorilor, cât şi din partea autorităţilor. Modul în care se raportează clujenii la Someş este important să se schimbe. Noi, arhitecții, suntem conştienţi de faptul că Someșul este o resursă și sperăm că încet oamenii vor înțelege că râul nu este un canal de deversare, ci poate fi un parc, un loc de plimbare, de recreere", a declarat arhitectul Horațiu Răcășan, membru al Ordinului Arhitecților din România (OAR).

Pentru amenajarea malurilor Someșului va fi organizat un concurs de idei. "Acest studiu va fi lansat prin concurs care va trebui să ofere la capătul său o indicație care să constea într-o viziune grafică, desenată a modului de utilizare a Someșului. După această etapă, se va obține o listă de proiecte detaliate și se va putea trece la proiectarea acestor lucrări", a precizat Şerban Țigănaş, președintele OAR.

Totodată, proiectul de amenajarea a Someşului pare a fi un proiect care vine în ajutorul Clujului în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. "Avem nevoie de proiecte emblematice pentru a convinge juriul. Am considerat util să încercăm împreună cu Ordinul Arhitecților să găsim soluții. Este important să ne imaginăm Someșul ca pe o scenă, un spațiu de loisir", a afirmat Florin Moroşanu, directorul Asociației Cluj, Capitală Culturală Europeană.

Comenteaza