Podul peste Nadăş se deschide. Doar provizoriu, deşi trebuia finalizat de o lună

Podul peste Nadăş se deschide. Doar provizoriu, deşi trebuia finalizat de o lună
După ce timp de patru luni traficul în zona pârâului Nadăș de pe strada Oaşului a fost blocat din cauza lucrărilor, clujenii pot răsufla uşuraţi: şantierul a luat, cel puţin pentru o perioadă, sfârşit. Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că artera va fi dată din nou în circulaţie la începutul săptămânii viitoare. Proiectul nu e însă finalizat; lucrările se reiau la primăvară.

Primarul Emil Boc a anunţat că luni va fi reluată circulaţia pe strada Oaşului. În zona podului peste pârâul Nadăş există restricţii de circulaţie de la începutul lunii iulie din cauza demarării lucrărilor de demolare a podului vechi şi de construire a podului nou.

"E în lucru. Însă de lunea viitoare va fi redată circulaţia pentru a nu mai aglomera zona străzii Maramureşului. Va fi o soluţie provizorie până la primăvară", a declarat primarul Emil Boc.

Chiar dacă traficul rutier va fi reluat, lucrările efectuate în zonă sunt doar provizorii. Totul se întâmplă din cauză că pentru montarea şinelor este necesară o temperatură de 17 grade, iar constructorii au fost nevoiţi să apeleze la soluţii provizorii pentru a reda circulaţia pe timpul sezonului rece.

Deşi la începutul şantierului totul părea să meargă ca pe roate, iar primarul Emil Boc se arăta optimist şi îi asigura pe clujeni că podul va fi circulabil la începutul lunii noiembrie, problemele tehnice nu au încetat să apară. Lucrările au fost încetinite, iar nervii clujenilor au fost întinşi la maxim. Constructorii dau vina pe condiţiile tehnice impuse. În plus, au aflat abia acum că în noiembrie este frig şi că nu pot duce la bun sfârşit proiectul pe temperaturi scăzute.

Am vizitat şi noi miercuri şantierul de pe Nadăş: se lucrează intens. Mai sunt doar "câteva zile sau maxim o săptămână" de lucru, ni s-a spus, după care clujenii vor putea circula în condiţii bune pe pod. Deocamdată, nici urmă de asfalt în zona noului pod.

Soluţia provizorie va fi utilizată timp de câteva luni, până se va încălzi vremea. 

"Nu este o greşeală de proiectare, lucrurile sunt sub control, acolo trebuie doar găsită o soluţie pentru că şinele pot fi montate numai la temperaturi de peste 17 grade, ceea ce nu ne permite în acest moment sezonul rece. Aşa că am găsit o soluţie tehnică provizorie mai complicată puţin, care va fi implementată, iar la începutul lunii decembrie sperăm să fie funcţională pentru a ne permite să reluăm circulaţia în perioada iernii", menţiona Boc în luna noiembrie. Până la finalizarea lucrărilor, traficul rutier din această zonă este deviat pe străzile adiacente: Maramureşului, Gării, Giordano Bruno.

Datorită soluţiei provizorii care a fost impusă de constructor, cele două tramvaie poloneze mov de pe inventarul Companiei de Transport Public care sunt blocate în depoul de pe Bulevardul Muncii de câteva luni bune, vor putea fi redate călătorilor.

Deşi timp de câteva luni, locuitorii din zona podului Nadăş vor putea răsufla uşuraţi, haosul va începe din nou în primăvara anului viitor, moment în care constructorii se văd obligaţi să deschidă din nou şantierul în zonă, pentru înlocui soluţia provizorie cu una definitivă.

Lucrările fac parte din proiectul privind reabilitarea tramei stradale de acces la zona industrială, în cadrul căruia mai sunt cuprinse şi podurile peste Valea Chintăului, canalul Morii şi cel de pe strada Horea. Primăria Cluj-Napoca a demarat reabilitarea podurilor din cadrul acestui proiect la sfârşitul lunii martie. Acestea vor fi modernizate complet, inclusiv în ceea ce priveşte iluminatul stradal sau mobilierul urban necesar. Lucrările sunt realizate de către firma S.C. A.R.L. S.R.L., iar valoarea acestora se ridică la suma de 6.270.613,25 lei fără TVA.

Comenteaza