Podul Traian, nerefăcut la un an şi jumătate de la surpare. Două firme se bat pentru contract

Podul Traian, nerefăcut la un an şi jumătate de la surpare. Două firme se bat pentru contract
În august 2013, Podul Traian, unul dintre cele mai aglomerate din oraş, s-a surpat. Municipalitatea a anunţat că podul va fi refăcut din temelii în cel mai scurt timp. A trecut însă mai bine de un an şi jumătate şi două firme se bat încă pentru „potul" de circa 6 milioane de lei, iar podul rămâne deocamdată nerefăcut.

 

Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a dat în urmă cu câteva zile o decizie prin care a admis contestaţia depusă de firma Diferit SRL împotriva atribuirii contractului de lucrări pentru obiectivul Podul Traian şi a dispus Primăriei Cluj-Napoca să reevalueze ofertele depuse.

În urmă cu o lună, Primăria Cluj-Napoca a anunţat că Asocierea Doralex - Rhid Epito - A Hid Epito a fost declarată câştigătoare a licitaţiei pentru executarea podului peste râul Someşul Mic pe strada Traian, cu o ofertă financiară de 5.886.229 lei, adică 1.331.485 euro (după cursul Băncii Naţionale din 26 martie).

"La licitaţia de execuţie a mai participat firma SC Diferit SRL, a cărei ofertă financiară a fost de 6.546.309 lei. Alte două firme care au fost interesate de această licitaţie, Dacia Faber şi ARL Cluj, au prezentat oferte neconforme caietului de sarcini", a informat municipalitatea.

Reprezentanţii primăriei au mai informat încă de atunci că "în urma adjudecării licitaţiei a fost depusă o contestaţie de către firma Diferit, care se află în analiză la CNSC".

Diferit a considerat că oferta câştigătoare a fost inacceptabilă şi neconformă, iar CNSC i-a dat dreptate şi a decis ca municipalitatea să procedeze, în 10 zile de la comunicarea deciziei, la reluarea procedurii de la etapa de evaluare a ofertelor, prin reevaluarea ofertei depuse de Asocierea Doralex - Rhid Epito - A Hid Epito.

CNCS mai informează că împotriva deciziei se poate face contestaţie în termen de 10 zile de la comunicare. Primăria Cluj-Napoca a fost obligată, de asemenea, să comunice operatorilor economici încă aflaţi în procedura de atribuire, măsurile luate în baza acestei decizii.

Termenul de realizare a Podului Traian a rămas acelaşi, de şase luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Rămâne, însă, de văzut când va fi dat acesta, în contextul deciziei Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor.

Proiectul tehnic al Podului Traian a fost realizat de societatea Expert Proiect 2002 şi prevede executarea a patru benzi de circulaţie rutieră de 3,50 m, câte două pe fiecare sens, două piste de biciclete şi două trotuare. Cele două firme, Diferit şi Doralex, au mai câştigat, fiecare, în ultimii ani, lucrări publice ale municipalităţii clujene.

ZIUA de CLUJ a cerut un punct de vedere al Primăriei Cluj-Napoca despre care va fi procedura pe care o va urma în acest caz. Biroul de presă al instituţiei a informat că juriştii împreună cu executivul Primăriei încă analizează decizia CNSC.

Comenteaza