Ponta şi Boc se contrează pe Consiliul de Soluţionare a Contestaţiilor VIDEO

Ponta şi Boc se contrează pe Consiliul de Soluţionare a Contestaţiilor VIDEO
PDL este considerat în continuare vinovat de blocarea unor investiţii, deşi a ieşit de la guvernare în urmă cu un an. Premierul Victor Ponta a declarat că liderii PDL sunt prieteni cu preşedintele Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, instituţie care a oprit mai multe licitaţii. Fostul premier Emil Boc a catalogat drept prostii aceste afirmaţii şi dă exemplu unor proiecte din Cluj blocate de Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

Nemulţumit de decizia CNSC de a bloca licitaţia pentru Autostrada Comarnic-Braşov, Victor Ponta a atacat dur conducerea consiliului. Premierul a declarat că directorul instituţiei, Bogdan Lehel, este prieten cu Vasile Blaga şi Elena Udrea şi blochează proiectele USL. Ponta a mai spus că va modifica legislaţia în domeniu pentru a grăbi adjudecarea unor licitaţii. Fostul premier Emil Boc spune despre declaraţiile lui Victor Ponta că sunt o mare prostie.

"Este o mare prostie această afirmaţie", spune primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, fost premier. "Iar în privinţa Clujului, foarte multe achiziţii publice au fost anulate de CNSC, foarte multe au fost câştigate în instanţă. Deci cei de acolo s-au comportat potrivit legii, după părera mea, şi le-am respectat independenţa. N-are nici o legătură cu nimeni din PDL, posturile au fost ocupate prin concurs şi au fost avizate practic de Comisia Europeană în funcţionarea ei ca instituţie".

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj spun că licitaţiile contestate au devenit un sport naţional şi că ar fi binevenită modificarea legislaţiei în domeniu. "Nu sunt neapărat un adept al schimbării persoanelor doar de dragul schimbării persoanelor", spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vakar Istvan. "Dacă sistemul, dacă metoda de lucru urmează aceste schimbări sau este gândit ca un întreg complex de măsuri atunci, dacă prin aceasta se poate accelera absorbţia fondurilor europene sau implementarea proiectelor, atunci este un sistem benefic".

La Cluj, construcţia tronsonului Gilău-Nădăşel din Autostrada Transilvania este blocată de CNSC. Acesta a obligat Compania de Autostrăzi să reevalueze oferta depusă de consorţiul Spedition UMB - Tehnostrade, care câştigase licitaţia. Decizia vine după ce rezultatul procedurii a fost contestat cu numai câteva ore înainte de expirarea termenului, în momentul în care CNADNR se pregătea să semneze contractul. Acum, compania de autostrăzi este obligată să reevalueze atât oferta câştigătoare, cât şi cea depusă de contestatar. Un alt proiect afectat de decizia CNSC este cel al centrului integrat de management al deşeurilor. În acest caz, începerea lucrărilor a fost întârziată cu un an şi jumătate, după ce instituţia a obligat Consiliul Judeţean să reevalueze ofertele depuse. A fost nevoie de o acţiune în instanţă pentru deblocarea situaţiei.

Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Zoli Szucs

Comenteaza