Ponta şi Rus discută despre Tarniţa-Lăpuşteşti în China

Ponta şi Rus discută despre Tarniţa-Lăpuşteşti în China
O delegaţie guvernamentală s-a întâlnit la Beijing cu oamenii de afaceri chinezi care doresc să investească în România, inclusiv în hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti.

Reprezentanţii China Synohidro Group şi China Gezhouba Group care, potrivit declaraţiilor autorităţilor române, sunt interesate de proiecte în infrastructură sau de cel de la Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, au venit la Beijing să se întâlnească cu premierul Victor Ponta şi cu ceilalţi reprezentanţi ai Guvernului României, aflaţi în China.

Investiţia este estimată la 1,4 miliarde de euro şi ar crea 5.000 de locuri de muncă. Hidrocentrala va avea o capacitate de 1.000 MW şi este de o importanţă capitală pentru Sistemul Energetic Naţional (SEN), fiind indispensabilă pentru funcţionarea la parametri a centralei nucleare de la Cernavodă. Viitoarea hidrocentrală va avea un rol acumulator, stocând energia produsă noaptea, la costuri mici, pe care o va retrimite în SEN seara, la orele de vârf ale consumului de energie electrică. Timpul estimat pentru finalizarea construcţiei este de 5-8 ani.

Ideea proiectului hidrocentralei datează din 1975-1985, când au fost realizate studii pentru găsirea unei zone favorabile, iar în 1985-1988 a fost ales bazinul Someşului Cald. Hidrocentrala ar urma să se construiască la 30 km amonte de Cluj-Napoca.

Reprezentanţii China Synohidro Group şi China Gezhouba Group au fost deja în România, inclusiv la Cluj, pentru a discuta despre acest proiect uriaş. Autorităţile doresc să încheie un parteneriat public-privat pentru acest obiectiv.

Victor Ponta le-a spus investitorilor chinezi că o mare provocare pentru România, cât şi pentru China, este este asigurarea independenţei energetice, a capacităţii de a avea energie suficientă şi la preţuri competitive.

"România este ţara din Europa care are toate tipurile de resurse energetice, energie nucleară, şi dorim să dezvoltăm aceste capacităţi prin colaborarea cu companii din China, energie hidro, care asigură un sfert din producţia naţională, energie pe cărbune, energie termo, unde e nevoie de investiţii, avem resurse importante, dar avem nevoie de investiţii în retehnologizare şi protecţia mediului, energie regenerabilă, acolo unde companii din China sunt deja prezente prin investiţii în domeniul energiei eoliene", a declarat Ponta.

Acesta a mai spus că pentru România este esenţială şi dezvoltarea reţelei de infrastructură, iar proiectele în domeniu cu companiile chineze trebuie dezvoltate, cu respectarea procedurilor existente la nivelul Uniunii Europene şi a standardelor de calitate europene.

La întâlnire au participat şi companiile China Communications Construction Corporation, interesată de proiectele autostrăzii Piteşti-Craiova, Comarnic-Braşov, modernizarea podului Constanţa sau podul de la Brăila, precum şi China Railway Corporation, care ar trebui să asigure realizarea proiectului trenului de mare viteză Bucureşti-Constanţa.

Au fost prezenţi, de asemenea, reprezentanţi ai China National Electric Engineering Construction Corporation, care va moderniza termocentrala Mintia-Deva, şi China Junlun Petroleum Co. Ltd., care, potrivit autorităţilor române, ar fi interesată de privatizarea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea sau a Cuprumin Abrud.

De asemenea, dintre participanţi, China State Grid Corporation şi-a exprimat interesul pentru preluarea unor acţiuni în sistemul de distribuţie de electricitate în România, China Overseas Oil Engineering Company pentru cooperarea în domeniul exploatărilor petroliere din Marea Neagră, iar China Coal Technology and Engineering Group Corporation ar fi interesată să investească în Valea Jiului, în domeniul mineritului.

La reuniune a mai luat parte şi conducerea Beijing MingChangSenMu Medical Instruments/ Wonder Investment Management (Shenzen) care este interesată de privatizarea Sanevit Arad., precum şi mai multe firme chineze sau mixte, româno-chineze, din sectorul zootehnic.

Premierul Victor Ponta face, în perioada 30 august - 3 septembrie, o vizită oficială în R. P. Chineză, la invitaţia omologului chinez Li Keqiang, ca răspuns la vizita întreprinsă în România de acesta din urmă în noiembrie 2013.

Victor Ponta a ajuns la Beijing alături de soţie, europarlamentarul Daciana Sârbu, de vicepremierii Liviu Dragnea şi Daniel Constantin, precum şi de miniştrii Ioan Rus şi Constantin Niţă.

 

Comenteaza