Prefectul Clujului: "Astăzi vor fi peste 200 de cazuri. Dacă nu respectăm regulile vom ajunge să caratinăm orașul"

Prefectul Clujului: "Astăzi vor fi peste 200 de cazuri. Dacă nu respectăm regulile vom ajunge să caratinăm orașul"

Prefectul Mircea Abrudean a vorbit joi, la ZIUA LIVE, despre evoluția pandemiei cu COVID-19 la Cluj.

Clujul conduce în topul județelor în ceea ce privește infectările zilnice cu noul coronavirus, rata de infectare pe județ, dar și în municipiul Cluj-Napoca și alte câteva localități a trecut de 2/1.000. Prefectul Mircea Abrudean atrage atenția că "suntem pe un trend deosebit de accelerat" și dacă nu vom respecta măsurile menite să limiteze răspândirea virusului, autoritățile vor fi nevoite să ia noi măsuri, chiar de carantinare a unor localități. 

"Azi vor fi peste 200 de cazuri noi, record absolut. E o consecință a relaxării prea mari a clujenilor, vorbim de socializare excesivă - de acolo provin majoritatea cazurilor de azi, din petreceri, restaurante. Suntem pe un trend deosebit de accelerat și dacă nu respectăm regilile, vom ajunge să carantinăm orașul. Cifrele vor trece foarte repede de 3 la mie și atunci măsurile pe care vom fi nevoiți să le luăm vor fi mult mai dure. Dacă ieri eram la 1,95 pe județ și la Cluj-Napoca, fără focare, la 2,18, astăzi lucrurile vor fi diferite, vom trece peste 2 pe județ și vom ajunge pe municipiu la 2,5 la mie", a declarat prefectul Mircea Abrudean, joi, la ZIUA LIVE.

Întrebat ce măsuri se pot lua după ce vom trece de 3 la mie, prefectul a spus că se va analiza situația și, dacă se impune, se va putea ajunge până la carantinare totală a unor zone.

"După ce trecem de coeficientul de 3 la mie se fac mai multe analize care pot conduce la diverse decizii, cea mai dură e cea de carantinare zonală a unui întreg oraș, a unei unități administrativ teritoriale sau a unei anumite zone, dacă se consideră necesar", a precizat Abrudean.

Mircea Abrudean a vorbit și despre măsurile complementare care se iau în cazul creșterii incidenței infectărilor peste pragul de 3 la mie.

"Toate unitățile de învățământ merg pe online, lucru de nedorit din foarte multe puncte de vedere, în primul rând  pentru că ar afecta activitatea părinților, unul dintre ei ar trebui să stea acasă, evident închiderea tuturor restaurantelor. Hotărârea CNSU permite ca restaurantele și cafenelele să funcționeze în momentul acesta cu capacitate de 30% și la interior, noi vom deschide, însă o vom face pentru o perioadă scurtă de timp, pentru că, în trei zile se vor închide pentru că trecem de 3 la mie", a adăudat Abrudean.

 

Comenteaza