Prima trecere de pietoni suprailuminată din Cluj. În Grigorescu FOTO

Prima trecere de pietoni suprailuminată din Cluj. În Grigorescu FOTO
Peste 600 de treceri de pietoni nesemaforizate din Cluj-Napoca vor fi luminate în cadrul unui proiect al municipalităţii ce prevede reducea riscul producerii de accidente rutiere. Primul pas: Strada Donath, lângă coloane. Anunţul a fost făcut de Gheorghe Şurubaru, city manager.

Proiectul de iluminare a trecerilor de pietoni nesemaforizate din Cluj-Napoca a fost aprobat în şedinţa de Consiliul Local din 5 septembrie 2017. 

„Statisticile arată că, peste tot în lume, zonele cu treceri de pietoni prezintă un risc crescut de accidente rutiere atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Adesea, conducătorul auto nu cunoaşte traseul pentru a identifica cu uşurinţă zona în care intră în contact cu pietonii. Locul în care pietonii traversează strada trebuie să fie foarte vizibil pentru şofer atât pe timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii. Au fost efectuate nenumărate studii privind trecerile de pietoni şi concluzia a fost unanimă: realizarea unui iluminat adecvat pe timpul nopţii îmbunătăţeşte în mod cert vizibilitatea şi siguranţa participanţilor la trafic. Reduderea numărului de accidente se datorează în principal apariţiei iluminatului deoarece rata lor de producere pe timpul zilei a rămas neschimbată", se precizează în preambului caietului de sarcini publicat de Primăria Cluj-Napoca pe site.

În caietul de sarcini întocmit şi postat pe site-ul administraţiei clujene se precizează că se doreşte ca atunci când trecerea de pietoni nu este folosită, iluminatului să fie scăzut la valorile minime, iar când senzorii detectează un pieton, toate LED-urile să funcţioneze în parametrii maximi.

În Cluj-Napoca sunt 1.175 de străzi, potrivit nomenclatorului stradal din 2015 al administraţiei locale, iar 639 de treceri de pietoni sunt nesemaforizate. LISTA STRĂZILOR AICI! 

 

 

Comenteaza