Primăria a amendat ilegal şoferii

Primăria a amendat ilegal şoferii
O societate de avocatură a demonstrat că poliţia locală amendează nelegal conducătorii auto. Primăria îşi modifică regulamentul de parcare. Şoferii sancţionaţi îşi pot cere banii înapoi în instanţă.

Mecanismului juridic prin care poliţia locală din cadrul primăriei amendează clujenii pentru neplata parcării sau pentru parcarea neregulementară va fi modificat. Administraţia a recunoscut la ultima şedinţă a Consiliului Local (CL) că instanţa a declarat nelegală procedura. În concluzie, primăria va modifica procedura până la următoarea şedinţă a forului deliberativ, după două luni în care a încercat să muşamalizeze cazul.

Consilierii locali au discutat joi plângerea prealabilă formulară de societatea civilă de avocaţi Nistorescu, Şomlea şi Asociaţii prin care se solicita revocarea unui articol de regulamentul local de parcare, după două luni de la formularea ei, în noiembrie. Plângerea a mai ajuns în decembrie 2012 pe masa CL însă a fost repede expediată de preşedintele de şedinţă, fără să li se explice consilierilor despre ce este vorba.

Firma de avocatură a a obţinut la finalul anului trecut o decizie favorabilă care desfiinţează procedura prin care primăria aplică sancţiuni şoferilor care parchează în centrul oraşului. Printr-o decizie irevocabilă pronunţată de Curtea de Apel Cluj a fost admisă excepţia de nelegalitate invocată de societatea de avocatură, instanţa constatând nelegalitatea art. 13 din Hotărârea CL nr. 26/2010 privind aprobarea Regulamentului de administrare a parcărilor publice cu plata orară din municipiu, care instituie o procedură nelegală de constatare a contravenţiilor şi aplicare a sancţiunilor contravenţionale

Preşedintele Comisiei juridice a consilierilor, Ovidiu Turdean (PDL) a declarat că primăria va da curs respectivei plângeri şi va modifica procedura prin care în prezent poliţiştii locali aplică sancţiunile în cazul şoferilor care parchează neregulamentar în centrul oraşului. Turdean a adăugat că primul alineat al art. 13 din hotărârea privind regulamentul local de parcare deja a fost anulat printr-o altă decizie irevocabilă a instanţei. În privinţa celorlalte două alineate, ele vor fi modificate şi puse în acord cu Ordonanţa guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor. "Vorbim despre un subiect care a făcut deliciul publicului în ultima perioadă", a adăugat Turdean. Primarul Emil Boc a explicat plenului despre ce corecţie este vorba. "Agentul constatator care aplică sancţiunea trebuie să fie cel care întocmeşte şi procesul verbal. Despre asta este vorba", a explicat Boc.


Instanţele clujene au suspendat în ultimii ani hotărârile primăriei prin care se puteau ridica sau sau bloca roţile autovehiculelor parcate neregulamentar. Municipalitatea a adoptat noi decizii, reiterând sancţiunile. Conform datelor primăriei, media pe anul trecut la sancţiuni în parcările cu plată este de 5.000, dintre care peste jumătate aplicate cu măsurile complementare de blocare sau de ridicare a autoturismului. Sancţiunile pe care poliţiştii locali le pot aplica şoferilor ilegalişti sunt între 200 şi 400 de lei. Decizia obţinută de biroul de avocatură permite şoferilor amendaţi să îşi ceară banii înapoi în instanţă, cu şanse 100% de a şi-i recupera.


„De peste cinci ani de zile, CL a stabilit în mod nelegal procedura de constatare a contravenţiilor şi aplicare a sancţiunilor contravenţionale, Poliţia Locală a Municipiului Cluj-Napoca a amendat în mod nelegal clujenii pentru neplata parcării sau parcarea neregulamentară, iar Primăria Municipiului Cluj-Napoca a încasat în mod abuziv amenzi aplicate prin procese-verbale de constatare a contravenţiilor emise în baza unor dispozitii nelegale", declara, pentru ZIUA de CLUJ, avocatul Radu Şomlea, coordonator al societăţii de avocaţi Nistorescu, Şomlea şi Asociaţii care funcţionează în asociere cu biroul de avocatură Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii.


Potrivit datelor furnizate de societate, în calitatea sa de reclamant aceasta a invocat nelegalitatea mecanismului juridic prin care poliţia locală din cadrul primăriei amendează clujenii pentru neplata parcării sau pentru parcarea neregulamentară. Printr-o decizie irevocabilă pronunţată de Curtea de Apel Cluj, a fost admisă excepţia de nelegalitate invocată de societatea de avocaţi, instanţa constatând nelegalitatea art. 13 din Hotărârea CL nr. 26/2010 privind aprobarea Regulamentului de administrare a parcărilor publice cu plata orară din municipiul Cluj-Napoca, care instituie o procedură nelegală de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor contravenţionale.

Comenteaza