Primăria face de capul ei parcul de la Cartodrom

Primăria face de capul ei parcul de la Cartodrom
Consilierii locali din Cluj-Napoca au aprobat joi proiectul parcului dorit de primarul Emil Boc în zona cartierului Gheorgheni, pe un teren de 9,4 hectare.

Registrul Urbaniştilor din România (RUR) a cerut, înainte de şedinţă, arhitectului-şef al municipiului, Ligia Subţirică, să organizeze o dezbatere publică cu specialiştii şi cu populaţia, dar şi să respecte etapele legale în abordarea unei astfel de investiţii. Executivul primăriei a uitat să informeze consilierii, aşa că parcul de aventură din zona Cartodrom a trecut de primul hop, fără Plan Urbanistic Zonal (PUZ) şi fără consultarea clujenilor.

Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) a avizat în august Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru complexul de agrement, iar consilierii locali l-au acceptat la şedinţa de joi. Viceprimarul Gheorghe Şurubaru a solicitat scoaterea din textul proiectului a sintagmei „Parcului Cartodrom", ce nu există oficial, şi înlocuirea ei cu Gheorgheni, numele cartierului în care va fi amenajat. Consilierul PSD Gabriel Oniga a cerut un angajament conducerii primăriei că va găsi o locaţie alternativă unde să funcţioneze pista de karting care există pe amplasamentul noului parc. „E binevenit orice proiect, dar ar trebuie să ţinem cont de propunerea de amenajare a Parcului Est care vine din partea societăţii civile. Ei au cerut ca acesta să meargă până în zona Selgros. E nevoie de un proiect mai amplu, nu de o gândire pe bucăţi", a atras atenţia Oniga.

Edilul Emil Boc a ţinut să fie de acord cu angajamentul şi a precizat că oricum primăria a avut o abordare ecologică şi în cazul proiectului de amenajare a lacurilor din Gheorgheni de către Iulius Mall, deci şi noul parc va fi amenajat pentru clujeni şi va fi o adevărată oază de verdeaţă pentru locuitorii cartierului şi pentru clujeni în general. Baza sportivă urmează să cuprindă terenuri de baschet, minifotbal, tenis de câmp, volei de plajă, badminton, o pistă de alergare, un parc aventură, o zonă de escaladă-bloc, una de paintball sau un skatepark, potrivit PUD însuşit de consilierii locali şi realizat de firma Civitas Proiectare, din grupul de clienţi fideli ai banilor de la primărie. Proiectantul a prezentat comisiei PUD aferent noului complex sportiv pe 30 august, când a fost aprobat. Potrivit avizului, documentaţia reglementează accesul auto şi pietonal din str. Lucia Sturdza Bulandra şi staţionarea autovehiculelor în incintă, respectând regulamentul privind asigurarea locurilor de parcare aprobat printr-o hotărâre a CL din 2006. RUR - Regiunea Nord-Vest i-a cerut lui Ligia Subţirică printr-o adresă, înainte de şedinţă, să se asigure că noul parc va fi amenajat respectând legea şi nu în forma propusă CL, mai ales că prin PUD se reglementează construcţii pe cele 9,4 ha pline de vegetaţie.

„Informându-ne din presă că se intenţionează aprobarea în CL a unui PUD pentru un ansamblu cu funcţiuni-amenajări şi construcţii estimate/propuse fără existenţa unui PUZ complex - elaborate de specialişti urbanişti - pe întregul UTR CB4a prin care să se propună cu exactitate pe parcele cu caracteristici funcţionale, indicii urbanistici, circulaţii şi accese, amplasare clădiri, spaţii libere şi plantate, specificate în certificatul de urbanism, conform PUZ, ţinând cont că amenajarea propusă prin studiile urbanistice se va face într-o zonă verde cu vegetaţie importantă care trebuie să „facă parte din amenajarea definitivă a zonei UTR CB4a", conform certificatului de urbanism nr. 138 din 24 ianuarie anul acesta, vă rugăm să asiguraţi legalitatea acestui demers în calitate de profesionist responsabil. Aceasta ştiind că pentru aprobarea în CL sunt necesare existenţa unui studiu de oportunitate pentru investiţia estimată, a unei dezbateri publice atât pentru populaţie cât şi pentru specialişti, dar şi a unui Plan Urbanistic Zonal solicitat prin PUG, conform Legii nr. 350/2001 cu modificările şi completările ulterioare", a semnalat conducerea RUR-NV.

Raportul consultării populaţiei nu a fost anexat proiectul de hotărâre, deşi se solicita existenţa acestuia înainte ca PUD să ajungă pe masa CL. Despre adresa RUR nu a făcut nimeni vorbire la şedinţa CL, nici măcar arhitectul-şef. Boc a anunţat în februarie că vrea să amenajeze o bază sportivă de la zero pe un teren de 9,4 ha din Gherogheni. Primarul declara că proiectul va avea trei faze: studii geo-topo, PUD, studiu de fezabilitate, realizarea proiectării şi licitaţia pentru proiectare şi execuţie, iar în final implementarea şi executarea proiectului. Pentru prima fază, administraţia a lansat o cerere de oferte. Contractul de realizare a studiilor preliminare, care vor nominaliza şi suma pe care primăria trebuie să o investească în complex, a fost licitat în 15 aprilie, fiind atribuit Civitas Proiectare, firm[ de proiectare înfiinţate anul trecut. Terenul deţinut de municipalitate în Gheorgheni nu se pretează unui alt proiect, având în vedere componenta sa geotehnică. Pe 1 ha administraţia intenţiona să amenajeze un complex de polo în parteneriat cu Compania Naţională de Investiţii (CNI). Amenajarea terenului a încărcat însă costurile standard ale acestui obiectiv cu peste 30%, motiv pentru care CNI a retras finanţarea. În bugetul pe anul acesta, primăria a nominalizat fonduri de 2 milioane de lei pentru amenajarea bazei sportive din Gheorgheni. Conform estimărilor lui Boc, baza sportivă urmează să fie gata în 2014.

Comenteaza