Primăria, în pericol să piardă 160.000 de euro

Primăria, în pericol să piardă 160.000 de euro
Vecinii din Dâmbu Rotund au blocat planurile municipalităţii de a realiza un centru social de urgenţă pentru găzduirea temporară a persoanelor aflate în dificultate.

Municipalitatea clujeană se luptă în instanţă cu locuitorii din Dâmbu Rotund, care au dat în judecată primăria, împotrivindu-se proiectului de amenajare a unui centru de urgenţă pentru persoanele fără adăpost pe strada Dragoş Vodă nr. 36-38. Oamenii au cerut instanţei să interzică construirea centrului deoarece acesta ar duce la creşterea criminalităţii în zonă, iar procesul este pe rol. Obiectivul urma să fie finanţat din fonduri de la Ministerul Muncii, însă primăria nu a organizat încă licitaţiile din cauza procesului şi riscă să piardă banii, aproximativ 700.000 de lei.

Peste 400 de locuitori din cartierul Dâmbu Rotund au depus în martie anul acesta un memoriu la Primăria Cluj-Napoca împotriva construirii centrului social de urgenţă pe strada Dragoş Vodă nr. 36-38. Oamenii s-au arărat nemulţumiţi că municipalitatea, prin intermediul Direcţiei de asistenţă socială, doreşte să amenajeze în cartierul lor un centru pentru persoanele fără adăpost. Clujenii au amintit centrul care deja există în zonă şi unde stau “tot felul de persoane dubioase” care le agresează soţiile şi copiii. Semnatarii memoriului au subliniat că nu sunt împotriva realizării unui astfel de centru, ci doar au cerut relocarea lui în altă zonă, mai puţin locuită.

La şedinţa Consiliului Local (CL) Cluj-Napoca din luna martie, primarul Sorin Apostu explica plenului că beneficiarii acestui centru social vor fi familiile care se confruntă cu retrocedări şi care vor locui temporar acolo, persoanele evacuate sau supuse riscului de evacuare, persoanele cărora le-au fost distruse locuinţele ca urmare a unor calamităţi naturale, tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului şi care nu au posibilitatea plăţii unei chirii temporare, persoanele aflate în tranzit şi care suferă din cauza unor disfuncţii ale traficului feroviar sau auto.

Edilul a subliniat la acea vreme că prin regulamentul centrului nu este permis accesul persoanelor cu probleme psihice grave sau cu tulburări de comportament. În consecinţă, consilierii locali au revotat hotărârea prin care fusese aprobată realizarea centrului social de urgenţă pe strada Dragoş Vodă. Mai mult, în luna aprilie, prin Hotărârea nr. 144, CL a aprobat şi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei. Proiectul primăriei face parte din programul naţional lansat de Ministerul Muncii privind combaterea excluziunii sociale a persoanelor fără adăpost prin crearea de centre de urgenţă şi urma să primească o finanţare europeană de aproximativ 700.000 de lei prin intermediul ministerului.

Deşi municipalitatea a aprobat indicatorii tehnico-economici, licitaţiile pentru execuţie nu s-au mai organizat deoarece clujenii din Dâmbu Rotund care s-au opus construirii centrului s-au adresat instanţei. Acţiunea a fost îndreptată împotriva primăriei şi Direcţiei de asistenţă socială, fiind înregistrată la Judecătoria Cluj-Napoca. Oamenii au cerut instanţei să interzică primăriei construirea centrului social pentru că acesta comportă un grad de risc ridicat pentru siguranţa locuitorilor din cartier şi ar duce la creşterea infracţionalităţii în zonă. În prezent, procesul se judecă pe fond. Instanţa a cerut primăriei la termenul din septembrie să comunice date privind centrul şi importanţa acestuia. Următorul termen este în luna noiembrie.

Hotărârile CL care vizează centrul social de urgenţă nu au fost, însă, atacate, sunt “în picioare”, iar investiţia îşi poate urma cursul. Problema rămâne finanţarea. Din cauza procesului nu s-au făcut demersurile necesare pentru organizarea licitaţiilor, iar municipalitatea riscă să piardă finanţarea de la Ministerul Muncii. Banii pot fi accesaţi doar anul acesta, însă primăria nu a organizat licitaţiile pentru proiectare şi execuţie pentru că, dacă cetăţenii obţin o decizie favorabilă în instanţă, municipalitatea trebuie să returneze banii.

“Utilitatea acestui centru este indiscutabilă. Am cerut colegilor o informare cu privire la situaţia centrului social de urgenţă de pe Dragoş Vodă, dar la condiţiile de acordare a finanţării de către Ministerul Muncii, ca să vedem ce se poate face, având în vedere şi acţiunea din instanţă pornită de locuitorii din Dâmbu Rotund”, a declarat primarul Sorin Apostu.


Etichete
Comenteaza