Primăria, inovativă la împărţeala parcărilor

Primăria, inovativă la împărţeala parcărilor
Regula „Primul venit, primul servit” a fost transformată mai nou de către Serviciul parcări al municipalităţii clujene în „Primul informat, primul rezolvat”.

Un grup de cetăţeni din cartierul Grigorescu reclamă modul în care administraţia locală a repartizat locurile de parcare nou-create în urma asfaltărilor realizate anul trecut. Oamenii au cerut primăriei să le dea câte un loc de parcare în incintă, însă instituţia a ignorat cererile, deşi aceştia voiau să plătescă abonamente.

Anul acesta primăria a atribuit parcările. „Suntem posesori de autoturisme şi apartamente, proprietate personală pe Vlahuţă nr. 30-32, unde locuim de ani de zile. Până în 2012, când curtea interioară a imobilului a fost asfaltată, am parcat decent, fără să avem probleme. După asfaltare, administraţia a creat în curte 16 locuri noi de parcare, deşi spaţiul permitea amenajarea mai multor parcări. Anul acesta le-a şi repartizat. În urma respectivei decizii, ne-a trezit ca am primit locuri de parcare în altă parte, la stradă. Aceste locuri de parcare sunt mereu ocupate de maşinile localului Casa Vikingilor sau a sălii de jocuri. Mai mult, în curtea interioară, cei care au primit locuri de parcare au fost ajutaţi de o doamnă cu conexiuni în primărie şi şi-au depus cereri încă din 3 ianuarie să fie siguri că primesc un loc. Aceasta e şi broker de asigurări auto şi aşa s-a făcut trocul", au semnalat cetăţenii. Ei au adăugat că o parte dintre cei care au primit parcare în curte fie că nu au autovehicule în proprietate, fie locuiesc la altă adresă.

În curtea cu pricina erau parcate maşini la final de săptămână atât pe locurile repartizate, cât şi pe spaţiile libere, chiar şi în poarta minipărculeţului pentru copii, pe marcajul „Interzis!". Parcările la stradă primite de cetăţeni erau ocupate de alte autovehicule. „Am cerut din 2006 să închiriez un loc de parcare în curtea imobilului. În 2007, la fel. Mi s-a răspuns că solicitarea mea va fi soluţionată după ce se vor amenaja locurile de parcare. Anul acesta am depus o cerere în 7 ianuarie. După repartizarea locurilor, m-am trezit că am primit loc de parcare în altă parte, la stradă, loc care este tot timpul ocupat. Am plătit abonamentul de parcare, însă nu pot beneficia de acest loc. Am semnalat şi primăriei aceste aspecte. Serviciul parcări m-a invitat să fac sesizări la poliţia locală", a declarat Augustin Chira. El a semnalat că, în cazul locurilor la stradă, nu există nici indicator pentru semnalarea acestora, iar clienţii restaurantului sau locatarii blocurilor le ocupă cum vor.

În 2006, primăria l-a informat pe Chira, sub semnătura primarului Emil Boc, că are nevoie de o documentaţie pentru obţinerea de la Direcţia urbanism a unui certificat de urbanism, iar apoi a unei autorizaţii de construire, chiar dacă această curte este pe domeniul public. În 2007, Boc îi răspundea: „Cererea rămâne în atenţia noastră, urmând să fie soluţionată după lucrările de amenajare a curţii, în limita locurilor disponibile". Totuşi, primăria i-a repartizat loc de parcare în altă zonă. Şeful Serviciului parcări, Florin Bugnar, a explicat că pentru zona de noi locuri de parcare amenajate în curte sau la stradă în dreptul imobilului s-a aprobat o dispoziţie de primar pentru atribuirea de 24 de poziţii. Pentru că sunt locuri nou-create, abonamentul anual costă 63 de lei. Potrivit lui Bugnar, pe listă figurează 13 cetăţeni care şi-au depus cereri încă din 3 ianurie pentru a primi un loc de parcare.

În condiţiile în care solicitanţii au autoturism proprietate personală cu inspecţia tehnică la zi şi cu domiciliu stabil la adresa respectivă, criteriul de departajare, vechimea cererii depuse, face distincţia. Doi cetăţeni (Marius Pop şi Daniel Abrudan) aveau locuri atribuite în curtea de pe Vlahuţă încă din 2005. „Aceştia au putut primi loc de parcare. Cum? Iar domnul Chira nu a primit, deşi a solicitat. Poate şi alţii de pe listă au cerut. Noi nu putem decât să ţinem cont de regulamentul de repartizare. Normele în vigoare de siguranţă a circulaţiei ne-au permis amenajarea doar a 16 parcări. Că se parchează în afara locurilor de parcare aprobate nu este de competenţa noastră. La fel şi în ceea ce priveşte locurile de la stradă. Casa Vikingilor nu are contractat niciun abonamant de parcare în zonă. Nu putem să-i forţăm, dacă ei nu ne cer", au menţionat reprezentanţii serviciului.

De ce primăria a decis ca ordinea de repartizare să vizeze mai întâi locurile din curte, iar mai apoi cele de la stradă? Cei care depun prima dată cererea (în prima zi din an când se reia activitatea la primărie) pot să-şi aleagă numărul locului de parcare şi, dacă îndeplinesc criteriile standard (domiciliu, autoturism cu inspecţie la zi), au şanse să-l obţină, ceea ce e şi normal, după cum spun reprezentanţii primăriei. Mai ales dacă şi sunt informaţi că solicitarea trebuie depusă în prima zi din an, adică, potrivit serviciului de parcări, cine este direct interesat se informează şi ştie cum se procedează. „Şi eu mi-am găsit locul de parcare ocupat. Am găsit altă soluţie în zonă până doamna care mi-a ocupat locul şi-a cerut scuze. Regulile privind atribuirea locurilor de parcare de pe domeniul public sunt aplicate unitar, nu putem mulţumi pe toată lumea. Dacă se va elibera un loc de parcare în curte, îl puteam atribui cetăţeanului în cauză. Acesta are posibilitatea să facă schimb cu alt beneficiar de parcare în curte", a menţionat Bugnar.

 

Comenteaza