Primăria, la blocul lui Bene: a verificat avizul Transgaz, dar a găsit altă neregulă

Primăria, la blocul lui Bene: a verificat avizul Transgaz, dar a găsit altă neregulă
Poliţia Locală a efectuat un control la blocul care se ridică pe Aleea Marin Preda, în zona Bună Ziua.

 

Blocul familiei Bene, despre care ZIUA de CLUJ a scris în mai multe rânduri (AICI şi AICI), a fost verificat de Poliţia Locală din subordinea primăriei, secţia de control urbanism, care a decis oprirea lucrărilor. Verificarea s-a întins pe parcursul mai multor zile şi a plecat de la o notificare a Transgaz, care a atras atenţia că blocul este la o distanţă prea mică de o conductă magistrală de gaz metan şi că există riscul unei explozii. Culmea, ordinul de încetare a lucrărilor nu vizează această neregulă.

"Vineri s-a dat un ordin de încetare a lucrărilor pentru că nu s-a respectat planul fundaţiilor. Practic, constructorul nu a respectat proiectul. Acum trebuie să modifice proiectul, să îl aducă la avizat la primărie şi abia după aceea poate intra în legalitate", a spus Călin Cioban, din departamentul de relaţii cu mass-media al Primăriei. Acesta a subliniat că Napocamin urmează să fie sancţionată pecuniar, însă cuantumul amenzii nu a fost deocamdată stabilit.

Cu Transgaz, situaţia a rămas nemodificată. Blocul construit de Napocamin a primit un aviz condiţionat de la societatea de transport a gazului metan: ca să poată fi edificat, trebuie să fie mutată magistrala de la 7 m de construcţie, unde se află acum, la peste 20 m. Prevederea apare într-un normativ de proiectare şi execuţie a conductelor de gaz metan a ANRE.

Costul unei asemenea operaţiuni este însă piperat; sursele ZIUA de CLUJ susţin că se ridică la aproximativ 75.000 de euro. Reprezentanţii Napocamin au declarat că sunt în faza de realizare a proiectului pentru mutarea conductei. De altfel, Transgaz a cerut oprirea lucrărilor cu mult înainte de intervenţia Poliţiei Locale.

Interesant este că opriţi atât de Transgaz, cât şi de primărie, constructorii continuă să îşi vadă treabă. Vineri, în ziua când au venit ultima dată poliţiştii, nu s-a lucrat deloc. "Sâmbătă, muncitorii au revenit pe şantier, iar luni, la fel", a mărturisit un vecin, care a adus în sprijinul afirmaţiilor sale şi fotografii sugestive.

ZIUA de CLUJ a încercat să obţină un punct de vedere al Napocamin, dar nu l-a obţinut până la publicarea acestui articol. "Dacă se constată că lucrările continuă, ne vom adresa instanţei. Următoarea sancţiune nu va fi o amendă contravenţională, ci una penală", a explicat Cioban.

Napocamin a cumpărat terenurile pe care construieşte în prezent în noiembrie 2014. Fostul proprietar a încercat la rândul lui să ridice un imobil în zonă, dar a renunţat după ce a primit aviz nefavorabil de la Transgaz. Blocul aflat în construcţie ar urma să aibă demisol, parter, trei etaje şi mansardă.

Comenteaza