Primăria plăteşte avocaţi cu zeci de mii de euro, deşi are juriştii săi. Aceştia trebuie să salveze proiectele eşuate ale municipalităţii

Primăria plăteşte avocaţi cu zeci de mii de euro, deşi are juriştii săi. Aceştia trebuie să salveze proiectele eşuate ale municipalităţii
Primăria Cluj a angajat din bani publici avocaţi cu 43.500 de euro, deşi are 21 de posturi în cadrul Serviciului juridic şi contencios al instituţiei.

Într-un articol anterior vă informam despre cum a ajuns Consiliul Judeţean Cluj, deşi are 9 jurişti în organigramă, să angajeze o firmă de avocatură, plătită cu 14.500 de lei pentru un proces. Totul din cauza unor gafe şi bâlbâieli ale CJ Cluj şi ale societăţii Drumuri şi Poduri Judeţene SA, aflată în subordinea forului judeţean.

Astăzi vă arătăm că şi Primăria Cluj-Napoca are asemenea cazuri în care au fost angajate firme de avocatură să reprezinte interesele municipalităţii. Ei bine, instituţia condusă de Emil Boc are 21 de posturi în organigrama Serviciului juridic şi contencios.

Avocaţi plătiţi din bani publici pentru proiecte eşuate

Municipalitatea a încheiat în ultimii ani două contracte de asistenţă juridică, unul cu SPRL Boștină și Asociații pentru prestarea de servicii de asistență juridică în dosarele aflate pe rolul instanțelor de judecată având ca obiect proiectul Lomb - valoare maximă a contractului fiind 15.000 euro fără TVA, iar celălalt cu SCA Lăpușan Șteopan Moscovits & Asociații, pentru prestarea serviciilor de asistență juridică în dosarele aflate pe rolul instanțelor de judecată având ca obiect proiectul Cartierul Tineretului - onorariul total fiind de 28.500 euro fără TVA(onorariu fix și onorariu procentual).

Despre afacerea păguboasă numită Cartierul Tineretului, în care Primăria se luptă să salveze circa 100 de hectare de teren din cele peste 200 cu care a venit în asocierea cu Polus Real Estate pentru construcţia de locuinţe, ZIUA de CLUJ a scris de asemenea în detaliu.

Iluzoriul cartier Lomb, ce trebuia construit de firma Impact din Bucureşti tot pe un teren al primăriei, este un alt mare eşec imobiliar al municipalităţii clujene, înregistrat şi din cauza crizei economico-financiare majore ce a debutat în 2008.

Impact, în insolvenţă - Primăria, cu terenul

În această asociere cu firma Impact, parafată în anul 2006, primăria Cluj-Napoca nu a mai apucat să verse ca şi capital social în natură cele 179 de hectare de teren cu care instituţia venea în asociere cu Impact în cadrul noii societăţi Lomb SA, odată cu intrarea în insolvenţă a firmei Impact, în luna iulie 2010. O lună mai tărziu, consiliul de administraţie (CA) al noii firme Lomb SA, dominat de oamenii firmei Impact(deşi primăria Cluj avea 51 la sută din acţiunile noii societăţi!), decide să anuleze acţiunile Consiliului Local Cluj-Napoca reprezentând 51 % din capitalul social al S.C. Lomb SA.

Printr-o adresă trimisă Primăriei Cluj în august 2010, firma Impact anunţa că societatea consideră reziliat contractul cadru încheiat între cele două părţi, iar municipalitatea acceptă şi ea în ianuarie 2011 că proiectul Lomb este încheiat.

Partenerul Primăriei Cluj cere daune de circa 20.000.000 de lei

Numai că, în acelaşi an, câteva luni mai târziu, fosta firmă Lomb SA, care între timp a devenit SC Clearline Development & Management SRL, dar tot cu firma Impact acţionar, a cerut Primăriei în cadrul unei proceduri de conciliere directă suma de 17.053.000 de lei plus dobânda legală, drept pretenţii pentru o presupusă neonorare de către municipalitate a obligaţiilor conform vechiului contract de asociere între Consiliul Local Cluj-Napoca şi S.C. Impact Developer & Contractor SA. Primăria a cerut ca această conciliere să aibă loc la sediul instituţiei, dar între timp firma din Bucureşti a înştiinţat administraţia clujeană că procesul-verbal de la respectiva conciliere a fost încheiat în lipsa sa. Ulterior, firma Clearline a acţionat în instanţă Primăria Cluj-Napoca solicitând plata acestor sume. Astfel, s-a ajuns în situaţia încheierii contractului de asistenţă juridică pentru acest proces, care încă nu s-a finalizat.

Primarul municipiului, Emil Boc, contactat de ZIUA de CLUJ, a declarat că nu există nici un fel de problemă cu terenul respectiv din Lomb şi că acel teren este intabulat în Cartea Funciară pe numele municipiului Cluj-Napoca, iar acolo urmează să se construiască proiectul Cluj Innovation City.

 

Comenteaza