Primăria pompează bani într-o societate care nu a produs până acum decât PIERDERI. Numai în 2014 a risipit 3 miliarde

Primăria pompează bani într-o societate care nu a produs până acum decât PIERDERI. Numai în 2014 a risipit 3 miliarde
Consiliul Local Cluj-Napoca se va întruni vineri în şedinţă ordinară, iar printre proiectele înaintate spre aprobare de primarul Emil Boc se află şi cel cu privire la aprobarea situaţiilor financiare ale S.C. Cluj Innovation Park SA, înfiinţată de primărie în mai anul trecut.

Societatea a fost înfiinţată pentru a administra cele două proiecte cu finanţare europeană ale primăriei Cluj, Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC), numit de presă şi „Hollywood-ul Pitic" sau „Buftea de Cluj"şi Centrul de sprijinire a afacerilor Tehnologie, Evoluţie, Antreprenoriat, Microîntreprinderi - Zona Metropolitană Cluj (TEAM-ZMC).

Termenul anunţat de Primărie pentru finalizarea celor două obiective a fost februarie, apoi mai 2015 (pentru CREIC) şi iulie 2015 (pentru TEAM-ZMC).

Deja suntem în luna mai iar CREIC-ul nu este terminat. Cu toate acestea funcţionează deja din luna iulie 2014 S.C. Innovation Park SA, care deocamdată nu administrează nimic, ci doar cheltuie bani.

Potrivit actelor prezentate pe site-ul Primărie Cluj, puse la dispoziţie de S.C. Cluj Innovation Park SA, aceasta a avut în anul 2014 pierderi de 313.968 de lei, adică peste 3 miliarde de lei vechi. La un capital social vârsat de 600.000 de lei, societatea Primăriei Cluj-Napoca a avut anul trecut venituri de doar 4.439 de lei şi cheltuieli totale de 318.317.

Reprezentanţii societăţii arată în documentele trimise Consiliului Local Cluj-Napoca că în condiţiile în care cele două structuri nu vor fi gata decât în acest an, societatea nu a avut posibilitatea să desfăşoare activităţi operaţionale şi implicit nici să realizeze venituri operaţionale. Aceştia mai propun ca acoperirea pierderii anului trecut să se facă din profitul exerciţiilor financiare viitoare. Aceştia consideră însă că pierderea este mult mai mică decât prognoza bugetară iniţială.

Pentru anul 2015, conducerea societăţii susţine că va propune revizuirea criteriilor de performanţă pentru cei din managementul firmei, ţinând cont de decalajele faţă de termenele iniţiale de realizare a celor două centre, dar şi de data estimată pentru finalizarea drumului de acces către aceste două obiective. În raportul activităţii de administrare a S.C. Cluj Innovation Park SA se mai arată că cele două structuri de sprijinire a afacerilor, CREIC si TEAM, nu pot fi puse în funcţiune fără acest drum.

Potrivit Biroului Mass Media al Primăriei Cluj, licitaţia pentru realizarea acestui drum a fost contestată de două firme care au pierdut iar acum municipalitatea aşteaptă soluţia Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC).

Probleme sunt şi în ceea ce priveşte finalizarea lucrărilor la cele două obiective, CREIC şi TEAM. Managerul de proiect Ovidiu Câmpean, director în cadrul primăriei Cluj, a declarat pentru Ziua de Cluj că unul dintre obiective, TEAM, va fi finalizat în luna august a acestui an, dar pentru CREIC nu poate să avanseze un termen până săptămâna viitoare, după ce va avea o discuţie cu reprezentanţii firmei constructoare, care se află în insolvenţă.

Directorul general al S.C. Cluj Innovation Park SA, Alexandru Coroian (care este şi consilier judeţean PNL) a afirmat că în această perioadă firma lucrează la identificarea potenţialilor clienţi care să desfăşoare activităţi după terminarea CREIC şi TEAM şi că există angajamente concrete în acest sens. Contractele nu vor putea fi semnate decât după predarea în administrare a celor două centre.

Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC) va fi un loc în care vor activa firme din domenii precum producţie cinematografică, IT, cercetare, dezvoltare, inovare şi tot ce înseamnă industrii creative.

Centrul de sprijinire a afacerilor Tehnologie, Evoluţie, Antreprenoriat, Microîntreprinderi (TEAM) este un parc tehnologic dezvoltat pentru activităţi de producţie şi microproducţie, existând atât corpuri administrative, cât şi hale de producţie destinate IMM-urilor.

 

Comenteaza