Primăria pregăteşte modernizarea sistemului de alarmare în caz de pericol

Primăria pregăteşte modernizarea sistemului de alarmare în caz de pericol
Municipalitatea începe un proces de modernizare a aparaturii prin care cetăţenii din Cluj-Napoca ar putea fi alarmaţi în cazul unui pericol.

Primăria municipiului Cluj-Napoca a demarat procedura de achiziţionare de echipamente în sistem integrat în prima etapă de modernizare şi viabilizare a sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare a populaţiei oraşului. Pentru o centrală pentru comandă de la distanţă şi un număr de 10 bucăţi interfaţă de centralizare pentru un număr similar de sirene electrice, autorităţile estimează că se vor cheltui 77.000 de lei fără TVA.

Conform precizărilor din caietul de sarcini publicat pe site-ul municipalităţii, centrala de înştiinşare şi alarmare va avea o serie de caracteristici tehnico-funcţionali şi va trebui să asigure interconectarea şi compatibilitatea cu sistemul de comandă şi operare al inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Avram Iancu (ISU) Cluj.

Potrivit datelor prezentate, centrala va permite comenzi pentru transmiterea semnalelor de alarmă de la sediul ISU, de la panoul de la sediul Primăriei Cluj-Napoca şi de la consola de comandă la distanţă. Centrala va asigura transmiterea comenzilor de verificare a stării de funcţionalitate a circuitelor, sirenelor şi surselor de alimentare de la sediul ISU şi de la panoul propriu al acesteia din sediul Primăriei.

Centrala va asigura interoperativitatea cu elementele existente ale sistemului naţional de înştiinţare, alarmare a populaţiei prin interfeţele ce urmează a fi instalate la sirenele electrice, procedurile de punere în funcţiune, monitorizare a sistemului şi iniţierea transmiterii semnalelor să fie uşor de operat, va asigura transmiterea nivelurilor de comandă, starea echipamentelor de alarmare indicând instant sirena nefuncţională şi cauzele, va asigura preînregistarea a 10 mesaje diferite, selectarea tipului de semnal sau mesaj vocal de la panoul de comandă şi control propriu al centralei instalate la sediul Primăriei şi de la consola de comandă la distanţă situată în sediul ISU şi transmiterea/recepţia mesajelor către sirenele de alarmare.

Interfaţa se va monta în vecinătatea cofretului de comandă al sirenei cu motor electric şi va asigura conectarea (centralizarea) sirenei prin internet, telefonie mobilă GSM şi circuit telefonic dedicat la centrala de înştiinţare şi avertizare. În prima etapă, numărul de interfeţe necesare va fi acelaşi cu numărul de sirene care se intenţionează a se conecta la centrală, mai exact zece bucăţi.

Potrivit caietului de sarcini, funcţia obligatorie a fi îndeplinită este pornirea/oprirea sirenelor pentru alarmarea populaţiei: activarea locală sau de la distanţă a secvenţelor de alarmare prevăzute în legislaţie pentru transmiterea semnalelor de prealarmă aeriană, alarmă aeriană, alarmă la dezastru sau încetarea alarmei.

Comenteaza