Primăria s-a asociat cu Administrația Bazinală de Apă. Ce pun la cale

Primăria s-a asociat cu Administrația Bazinală de Apă. Ce pun la cale

Consilierii locali au pe masă luni contractul de asociere dintre Primăria Cluj-Napoca și Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa.

Primăria și-a propus remodelarea malurilor Someșului și a angajat, în urma unui concurs de soluții, o firmă spaniolă să se ocupe de proiectare. Numai că intervențiile de pe malul și din albie nu pot fi realizate de municipalitate fără acordul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa.

Conform legii, ABAST este administratorul albiei Someșului Mic. Mai mult, Primăria dorește să depună un proiect pentru finanțarea remodelării Someșului din fonduri europene nerambursabile, iar un acord de parteneriat cu ABAST este necesar la dosar.

‘’În situația în care sunt executate lucrări de construire pe albiile și/sau malurile râurilor, aflate în administrarea ANAR/administrațiilor bazinale de apă, poate fi încheiat, conform ghidului specific OS 4.1, un acord de parteneriat privind colaborarea dintre administrația bazinală de apă și UAT municipiu, fără ca administrația bazinală de apă să reprezinte un partener în sensul OUG 40/2015, ci un colaborator care asigură buna implementare a proiectului.

Acordul de parteneriat privind colaborarea dintre administrațiile bazinale și UAT Municipiul Cluj-Napoca, solicitantul fondurilor nerambursabile, va constitui anexă la cererea de finanțare’’, se arată în referat.

În ședința de Consiliu Local de luni, deliberativul are pe ordinea de zi și aprobarea noilor planuri urbanistice zonale pentru cele două zone ale Someșului unde urmează să se facă intervenții. Este vorba despre sectorul care începe în Grigorescu și se termină la Camera de Comerț, respectiv de cel din dreptul parcurilor Feroviarilor și Armătura.

Ce au propus spaniolii, în sinteză:

  • Platoul Sălii Sporturilor apare pe planșe ca o zonă verde. Locul betoanelor va fi luat de iarbă, pomi, alei pietonale și de biciclete. Rămâne o parcare de autobuze, pe latura de vest. Chiar în fața Sălii Sporturilor rămâne un spațiu deschis, unde se vor putea desfășura evenimente publice. Pe Someș se va putea naviga și vor exista insulițe legate de mal cu podețe de lemn.
  • Șase poduri PIETONALE noi, de la vest la est: capătul străzii Donath, conexiune cu ștrandul Sun; Parcul Rozelor, conectat cu plaja din Grigorescu (acest pod a fost cerut insistent de societatea civilă, ca legătură pentru traficul pietonal și velo, dar ignorată ani la rând de Primărie); Cluj Arena, legat de strada Gavril Muzicescu, continuare spre strada Sigismund Toduță; podul Nemților, lângă Casa Tranzit; un pod peste Nadăș, în lungul Someșului, ca legătură a parcului Feroviarilor cu Armătura; Parcul Armătura, legătură cu platformele industriale Carbochim- Unirea, în perspectiva că acestea se vor moderniza.
  • Scuarul de lângă Camera de Comerț și Industrie ar urma să fie remodelat; acolo vor fi gradene și spațiul se va conecta cu actuala parcare din spatele instituției, unde se va realiza o piațetă.
  • Strada Gavril Muzicescu va fi pietonalizată, iar strada Sigismund Toduță va fi gândită cu piste de biciclete, pentru a fi o conexiune naturală la podul care ar urma să vină dinspre Cluj Arena.
  • Zona Someșului din dreptul Sălii Sporturilor va avea insulițe legate de mal cu podețe de lemn


”Platoul Sălii Sporturilor va fi complet reamenajat. Vor fi realizate terasamente, astfel încât clujenii să se poată bucură de un acces facil la apa. Vor fi amenajate și debarcadere pentru mici ambarcațiuni de agrement. Va rămâne și o zonă pentru parcarea autocarelor turistice.

Întreg culoarul Someșului va fi folosit pentru crearea unor zone de promenadă și pentru încurajarea mobilității durabile (piste de biciclete, alei pietonale). De asemenea, vor fi legate parcurile din proximitatea Someșului și va fi îmbunătățită accesibilitatea la acestea. Mă refer la Parcul Rozelor, unde gardurile dinspre Someș vor fi demolate pentru a crea un spațiu public coerent.

În zonă va fi construit și un pod pietonal și de biciclete, care să facă legătură între zonă verde din Grigorescu și Parcul Rozelor. Un alt obiectiv important este construirea unei legături între Parcul Feroviarilor și Parcul Armătura, pe malul Someșului”, a explicat Ovidiu Cîmpean, director în cadrul primăriei.

Comenteaza