Primăria schimbă foia după mediatizarea intensă a problemei Hotelui Cristian. Boc: "Căutăm și alte soluții, să nu pierdem trenul modernizării zonei"

Primăria schimbă foia după mediatizarea intensă a problemei Hotelui Cristian. Boc: "Căutăm și alte soluții, să nu pierdem trenul modernizării zonei"

Deşi, iniţial, Primăria Cluj-Napoca a anunţat că nu ia în calcul niciun fel de demers pentru ca proiectul de modernizare a Liceului Bălcescu şi a străzilor din jur (printre care și strada Argeș, unde se dorește descoperirea Canalului Morii) să includă şi zona de domeniul public ocupată de Hotelul Cristian din Piaţa Mihai Viteazul, discursul municipalităţii s-a schimbat în cadrul şedinţei Consiliului Local de miercuri, 26 mai 2021.

Edilul Clujului, Emil Boc, a declarat că se caută soluții, şi altele decât instanța, pentru ca orașul să scape de hotelul Cristian, edificat fără autorizație pe domeniul public în centrul Clujului. Declaraţiile vin după o nouă interpelare din partea grupului de consileri USR-PLUS, care urmăresc acest subiect încă de la anunţul modernizării Liceului Bălcescu şi a străzilor adiacente. „Nu vă ascund, căutăm și alte soluții decât calea instanței, mai rapide și mai eficiente, să nu pierdem trenul modernizării acolo. Orice propunere este binevenită”, a spus primarul, în şedinţa forului local. De asemenea, primarul a convocat o întâlnire, săptămâna acesta, cu secretarul municipiului și a invitat și consilierii locali pentru ca, împreună, să se caute căi legale de a se acționa în cazul hotelului. 

Emil Boc a comentat situaţia hotelului şi la un post de radio, unde a explicat că hotelul a fost înscris în cartea funciară prin instanță și că Primăria nu a emis, în timpul mandatului, său nicun fel de act cu privire la respectivul hotel.

"E moşternirea anilor '90. Eu am spus şi în Consiliu Local, este o aberaţie juridică. Când îl întăbulezi trebuie să ai terenul pe care ai proprietarea. În anii '90 a fost posibil să se întăbuleze printr-o sentinţă judecătorească acel hotel. De când sunt primar, nu am semnat niciun fel de autorizaţie. Am verificat, din 2004 încoace. Atunci, poate să vândă, dar nu ştiu la cine, că nu are situaţia juridică clară, terenul nu îi aparţine investitorului. Sunt mai multe căi, în instanţă durează, dar nu vom abandona nici această etapă. Nu am nimic personal cu proprietarul. Din perspectiva oraşului, încerc să găsesc o soluţie. Am stabilit o echipă care lucrează acum la toate posibilităţile legale, noi vrem, dacă este posibil, să rezolvăm cât mai repede, pentru că avem în vedere modernizarea întregii arii. Nu ştiu ce viziune are proprietarul, până la urmă tot o instanţă o să ne deluşească", a declarat Emil Boc, la un post de radio local. 

Hotelul Cristian din Piața Mihai Viteazul, scos la licitație

Povestea Hotelului Cristian, din Piața Mihai Viteazul, ridicat fără fundație și fără autorizație de construire, a revenit în actualite după ce, în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca din 22 februarie a fost adoptat un proiect de modernizare a Liceului N. Bălcescu și de reabilitare a străzilor adiacente, inclusiv a străzii Argeș, de 18,3 milioane de euro. 

Ulterior, hotelul a fost scos la licitaţie, preţul de pornire fiind de 438.000 de euro, plus taxa pe valoarea adăugată. În urmă cu câteva luni, civicii clujeni au pornit o „chetă” pentru a cumpăra și demola imobilul. Din păcate, s-au strâns doar 3.845 de lei. 

La final de aprilie, păeste noapte, lângă Hotelul Cristian, a apărut şi un gard metalic pe latura dinspre Piața Mihai Viteazul, închizând cu totul gangul dintre hala pieței și zona din fața hotelului.

Costică Pocol, cel care controla societatea Eunicia Rotiserie, intrată în faliment și în portofoliul căreia se află Hotelul Cristian, a declarat, pentru media locală, că hotelul e legal, că are autorizație atât de la Funar, cât și de la Boc și că, de fapt, investitorii n-au cumpărat până acum imobilul deoarece public actualul primarul anunță că e ilegal și că îl demolează.

 

 

Comenteaza