Primăria vrea Cluj Arena. PSD: „Emil Boc refuză orice dialog pe tema stadionului"

Primăria vrea Cluj Arena. PSD: „Emil Boc refuză orice dialog pe tema stadionului
Consilierii locali vor cere vineri ca stadionul din Parcul Central să treacă în proprietatea publică a municipiului.

O înţelegere între cei doi liberali de frunte, Emil Boc şi Alin Tişe, aduce Cluj Arena în patrimoniul municipiului. Vineri, consilierii locali sunt invitaţi, într-o şedinţă extraordinară, să ceară preluarea în proprietatea a stadionului. Următorul pas este ca această solicitare a consilierilor locali să primească un răspuns favorabil de la consilierii judeţeni.

Cluj Arena a fost construit de Consiliul Judeţean, cu bani de la bugetul propriu şi de la guvern, dar acum este într-o situaţie delicată. Societatea care îl administrează, Cluj Arena SA, are impozite, amenzi şi penalităţi adunate de 12,5 milioane de lei.

O hotărâre similară ar fi urmat să fie luată de Consiliul Local Cluj-Napoca în 4 august, doar că atunci opoziţia, formată din membri ai PSD, UNPR şi ALDE, a reuşit să o blocheze, abţinându-se de la vot.

Nu ar fi fost de ajuns dacă nu ar fi beneficiat şi de absenţa unor reprezentanţi ai puterii de la şedinţă, respectiv de faptul că doi dintre consilieri sunt angajaţi ai Cluj Arena SA, obligaţi să se abţină de la vot. "PSD a trimis Cluj Arena în disoluţie", a spus Emil Boc, după ce proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Social-democraţii au acuzat faptul că primarul a venit cu proiectul în ultimul moment şi au susţinut că o decizie de o asemenea importanţă trebuie să fie supusă unei dezbateri publice. De altfel, ulterior, PSD a mai cerut o dată dezbatere publică, dar aceasta nu a fost organizată.

Din 4 august au mai fost programate două şedinţe de consiliu local, una ordinară şi un a extraordinară, în care proiectul a fost păstrat la sertar. Acum, după ce concediile s-au terminat, puterea ştie că poate obţine cele două treimi din voturi necesare pentru aprobarea proiectului şi l-a pus al doilea pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare din 23 septembrie.

„PSD şi TSD Cluj susţin sportul clujean şi doresc luarea unei decizii cât mai corecte în cazul stadionului. Ne pare rău că Emil Boc refuză orice dialog privind acest transfer. Noi am propus o dezbatere publică, la care să participe consilierii locali şi cei judeţeni, iar domnii Boc şi Tişe să ne explice care este situaţia juridică a Cluj Arena.

Din păcate, cei doi refuză dialogul, lucru care denotă lipsă de respect faţă de clujeni şi de banii contribuabililor. Alin Tişe şi Emil Boc conduc judeţul, respectiv oraşul într-un stil de familie, fin-naş, şi nu sunt interesaţi să implice şi alţi actori politici sau din societatea civilă. Or, stadionul este un obiectiv extrem de important şi trebuie ca autorităţile să aibă o altă atitudine şi deschidere", a spus Horea Nasra, consilier local şi lider al PSD Cluj.

Cluj Arena a fost inaugurat în octombrie 2011 şi este al doilea mare stadion al României. Aici au avut loc, până acum, două meciuri ale echipei naţionale de fotbal. În acelaşi timp, pe stadion a fost ridicată scena principală a festivalului Untold, la care au luat parte, în 2016, 300.000 de persoane.

DECLARAŢIE

"Preluăm stadionul, nu societatea. Nici datoriile. Nu vă imaginaţi că sportul face profit, e un obiectiv de utilitate publică. Dacă nu ar fi problema impozitului, societatea ar putea funcţiona fără probleme. Însă e imposibil să plătească acel impozit"
Emil Boc, primarul Clujului, în şedinţa de consiliu local din 4 august

Comenteaza