Primarul Clujului critică OUG privind Codul administrativ: "Această ordonanţă este neconstituţională"

Primarul Clujului critică OUG privind Codul administrativ: "Această ordonanţă este neconstituţională"

Emil Boc a declarat sâmbătă că noul Cod administrativ este neconstituțional și susține că acesta trebuia promovat prin Parlament şi nu prin ordonanţă de urgenţă.

"Nu am apucat să îl citesc. După părerea mea, un cod administrativ trebuia să fie promovat prin Parlament, nu prin ordonanţă de urgenţă. Potrivit deciziilor Curţii Constituţionale, nu este voie să se reglementeze prin OUG regimul instituţiilor fundamentale ale statului. Care sunt aceste instituţii fundamentale? Acelea care sunt reglementate de Constituţie. (...) După părerea mea, această ordonanţă este neconstituţională, având în vedere faptul că depăşeşte limitele în care se putea reglementa prin OUG", a spus Boc.

Referindu-se la modalitatea de alegere a şefilor consiliilor judeţene, Boc a spus că votul uninominal avantajează PSD.

"Sunt şi voi fi un susţinător al votului direct pentru a ocupa o funcţie publică. Din această perspectivă, alegerea directă a preşedintelui Consiliului Judeţean este în consonanţă cu principiile democraţiei şi ale statului de drept de a avea reprezentativitate şi legitimitate, pentru că atunci când eşti într-o funcţie publică de asemenea anvergură trebuie să ai în spate şi un vot din partea cetăţenilor. Este clar însă din punct de vedere politic această măsură, dacă nu este dublată de încă una - alegerea în două tururi atât a primarilor cât şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene - ea se transformă într-o măsură care avantajează partidul politic care astăzi are cei mai mulţi primari sau cei mai mulţi preşedinţi de CJ-uri. Practic, pe această cale PSD încearcă să îşi conserve pierderea pe care a suferit-o la alegerile europarlamentare prin alegerea dintr-un singur tur, pornind de premisa că cei în exerciţiu au prima şansă", a explicat Boc.

El şi-a manifestat speranţa ca la rectificarea bugetară primăriilor să le fie "daţi banii înapoi".

"Guvernul ne-a luat banii, ne-a promis că ne va da înapoi, până acum nu i-am văzut. Sper ca la rectificarea din luna august sau când va avea loc, acei bani pe care i-am pierdut administraţiile locale.... Clujul anul acesta a pierdut 20 milioane euro, anul trecut 16 milioane euro pe execuţie bugetară, o parte din aceşti bani să îi reprimim la rectificarea bugetară. Cred şi sper ca Guvernul să îşi onoreze această promisiune", a mai arătat Boc.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind Codul administrativ a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

Primarul Clujului este prezent la București, la cea de-a II-a ediţie a evenimentului "TNL TECH HUB - Smart Administration" organizată de Tineretul Naţional Liberal.

Comenteaza