Video Primarul din Cluj propune 200 de licențe pentru taxiuri electrice/ Program pilot pe banda de bus din Gheorgheni

Primarul din Cluj propune 200 de licențe pentru taxiuri electrice/ Program pilot pe banda de bus din Gheorgheni
| Foto: insideevs.com

După introducerea mijloacelor de transport în comun nepoluante, Emil Boc doreşte trecerea la taximetre electrice la Cluj.

Edilul Clujului propune ca legislaţia să fie modificată în aşa fel încât consiliilor locale din oraşele mari din România să le fie permis să elibereze între 100 şi 200 de autorizaţii de taximetrie special destinate maşinilor electrice.

"După autobuze, troleibuze, tramvaie, dorim să încurajăm şi taximetrele să devină electrice. Astăzi, noi nu avem cadru legal pentru a emite autorizaţii de taxi pentru taximetrele electrice. Propunem ca legislaţia naţională să fie modificată, pentru a suplimenta numărul de autorizaţii de taxi pentru cele electrice. În Cluj-Napoca avem patru taximetre la 1.000 de locuitori, deci ar trebui să avem 1.300 de autorizații.

Când a apărut legea, erau 3.000 de taximetre și legea lăsa posibilitatea să se ajungă la 1.300, prin neeliberarea altora noi. Azi avem 2.500 de licențe, dar ar trebui să avem 1.300. Legea nu ține cont de particularitățile marilor aglomerări urbane.

Noi propunem 100-200 de taximetre electrice la comunităţi peste 250.000 de locuitori. Azi nu avem cadrul legal, dar vom propune să ni se permită să eliberăm mai multe autorizații, special destinate taximetrelor electrice", a declarat Emil Boc, la Ziua Live.

Totodată, primarul din Cluj-Napoca propune ca acele licenţe care vor fi retrase de la taximetrele clujene să fie repartizate autoturismelor electrice.

"Prima măsură pe care o vom aplica este ca acele licenţe care se retrag pentru diverse motive să fie date taximetrelor electrice. Nu sunt foarte multe autorizaţii de taxi care se retrag, dar acelea vor fi date doar taximetrelor electrice. Acesta este un prim semn că la Cluj şi acest domeniu trebuie să evolueze spre un mediu nepoluant", a adăugat Boc.

Taxiuri pe banda de bus 

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, propune ca taxiurile să poată circula pe banda dedicată mijloacelor de transport în comun din Gheorgheni, de pe Bulevardul Nicolae Titulescu. 

"Astăzi, benzile dedicate sunt pentru autobuze şi pentru biciclete. În Gheorgheni, am spus, ca propunere personală (să circule şi taximetrele, n. red.), pentru că în Gheorgheni încă nu sunt atât de multe autobuze pe linia de transport în comun, mai ales pe plecarea din Gheorgheni, dar propunerea e neaprobată de comisia de circulaţie.

Am propus ca acolo să se ia în considerare se începem un proiect pilot, de şase luni, să vedem cum funcţionează, pe banda de transport în comun dedicată. Nu am reuşit să obţin încă aprobarea comisiei de circulaţie, înţeleg reticenţa acesteia", a declarat Emil Boc.

Comenteaza