Primarul Pivariu, după anunțul că lucrările la metrou vor începe din Florești: „Este o veste extraordinară pentru comunitatea noastră”

Primarul Pivariu, după anunțul că lucrările la metrou vor începe din Florești: „Este o veste extraordinară pentru comunitatea noastră”
| Foto: Facebook.com/bogdannicolaepivariu

Lucrările la metroul din Cluj-Napoca vor începe din comuna Florești, nu din Sopor așa cum a fost anunțat inițial. 

Vestea a fost foarte bine primită și de edilul celei mai mare comune din țară, Bogdan Pivariu.

Lucrările pentru Metrou vor începe din Florești! În ultima perioadă am avut mai multe întâlniri cu specialiștii executantului lucrărilor la Metrou. După analize detaliate s-a luat decizia ca lucrările la Metrou să înceapă în Florești, conectându-ne la primele cinci stații din acest sistem modern de trasnport în comun.

Vestea a fost confirmată în ședința Consiliului European al PNRR, unde s-a aprobat modificarea traseului, plecând de la solicitarea celor implicați în construirea Spitalului Regional de Urgență din Florești.

Este o veste extraordinară pentru comunitatea noastră și pentru întreaga regiune! Urmează să fie aprobate fondurile pentru exproprieri de către Guvernul României, iar lucrările ar trebui să înceapă la 1 martie 2024. Împreună cu Municipiul Cluj-Napoca suntem implicați în a derula proiecte care asigură dezvoltatea durabilă a întregii zone”, a transmis primarul Floreștiului.

Banii pentru exproprierile de pe traseul metroului ar urma să fie aprobați de Guvernul României în ședința dintre Crăciun și Revelion. Metroul Clujului este în faza de proiectare, iar lucrările ar trebui să înceapă la 1 martie 2024.

Magistrala de metrou M1 cu finanțare PNRR are 21 de stații, costă 9 miliarde lei, din care 1,5 miliarde lei fonduri din PNRR, iar termenul de realizare este de 8 ani. Constructor va fi Asocierea Gulermak (Turcia) – Alstom – Arcada.

Etapa de proiectare a primei magistrale de Metrou din Cluj-Napoca a început la 1 septembrie 2023. Exproprierea terenurilor pentru construirea metroului de la Cluj Napoca va costa 283 milioane lei, potrivit unui Proiect de Hotărâre de Guvern pe care Ministerul Transporturilor îl va trimite Executivului spre aprobare.

Pentru prima linie de metrou din Cluj-Napoca vor fi expropriate 486 de imobile (case și terenuri) cu o suprafață totală de peste 400 000 mp. din care aproape 60 000 mp. construiți. Printre expropriați, producătorul de bere Ursus, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Compania Kaufland, Avicola Gilău. 

Comenteaza