Primele autobuze Euro 6 la Cluj

Primele autobuze Euro 6 la Cluj
Administraţia vrea 40 de autovehicule nepoluante care să circule din acest an în municipiu.

Caietul de sarcini al licitaţiei pentru achiziţia de autobuze a fost finalizat şi a fost trimis la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) spre validare, urmând să fie lansată procedura pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Administraţia locală pune la bătaie 50,7 milioane de lei pentru un acord cadru de furnizare a 40 de autobuze.

Primăria vrea să cumpere cele mai bune autobuze de pe piaţă, susţine edilul Emil Boc. Adică Euro 6, cu garanţie minimă de trei ani, cu o durată de funcţionare de 15 ani, înzestrate cu aer condiţionat, camere de luat vederi, podea joasă şi alte dotări pentru persoanele cu dizabilităţi, cu o lungime de 18 m şi o lăţime de 2,5 m, cu uşi cu acces dublu pe partea dreaptă, cu validatoare duale pentru bilete, cu lămpi cu led, iluminat interior fluorescent şi 150 de locuri. Exigenţele apar, după cum a informat primarul, în documentaţia de licitaţie. „Caietul de sarcini este finalizat şi a fost trimis către ANRMAP. Ei au 10 zile pentru verificare şi validare, după care pe SEAP se poate anunţa licitaţia pentru achiziţia celor 40 de autobuze", a precizat oficialul.

Acesta a declarat că toate caracteristicile noilor autobuze cerute prin caietul de sarcini sunt conform unor directive europene şi că ele au fost trasate de specialiştii de la Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca. „Dimensiunile cerute pentru au autobuz, sunt cele standard, pentru autobuzele articulate, nu sunt fixe. Dacă o firmă vine cu 2-3 cm în plus, nu înseamnă că i se va respinge oferta", a declarat primarul.


Şeful CTP, Liviu Neag, spune că toate caracteristicele sunt în conformitate cu exigenţele europene pentru un transport ecologic şi că nu este vorba despre nominalizarea unui produs al unei anumite companii. „Specialiştii au formulat caietul de sarcini, urmând ca ANRMAP să verifice documentaţia. Dacă va avea sugestii, ele vor fi preluate în documentaţie. Eu cred că la această licitaţie vom avea concurenţă, iar aceasta va fi pe preţ, acolo se va face distincţia. Estimarea este undeva la 280.000 de euro pentru o unitate, dar preţul final va fi stabilit la licitaţie. Din verificările noastre nu prea sunt autobuze Euro 6 în ţară în sectorul public. Va fi un fel de pionierat la Cluj. Eu mă aştept să avem înscrise în cursă cel puţin 4-5 firme mari", a spus Neag. Primarul Emil Boc speră ca din toamnă să circule primele autobuze Euro 6 la Cluj-Napoca, însă acest lucru depinde de modul în care se va derula procedura de licitaţie.

Potrivit datelor furnizate de CTP în decembrie 2013, parcul societăţii se compunea din 330 de mijloace de transport în comun, din care 207 au durata normală de exploatare îndeplinită sau chiar depăşită. Din 197 de autobuze, 136 au durata de exploatare depăşită (în condiţiile în care perioada normală de exploatare este de 10 ani), din 96 de troleibuze, 38 au durata îndeplinită sau depăşită, iar în ceea ce priveşte tramvaiele, din 38 de garnituri aflate în parcul CTP, 33 au durata de exploatare depăşită. Strategia CTP viza o înnoire a parcului auto cu cel puţin 10% pe an.

Nu sunt bani pentru autobuze electrice

Strategia primăriei pentru 2014 în ceea ce priveşte înnoirea parcului auto al CTP se concentrează pe achiziţia de autobuze. Administraţia locală a candidat şi pe programul de finanţare româno-elveţian pentru a achiziţiona autobuze electrice. „Documentaţia este trimisă la Ministerul Dezvoltării, aşteptăm avizarea acesteia, după care putem vorbi de achiziţia de autobuze electrice", a precizat primarul. Edilul a anunţat că vrea minim cinci autobuze electrice care să circule în oraş. CTP a licitat deja partea de proiectare pentru realizarea de puncte de alimentare pentru viitoarele autobuze electrice.

Comenteaza