Video Primul autobuz electric românesc, pe străzile Clujului

Primul autobuz electric românesc, pe străzile Clujului
| Foto: cotidianul.ro

Grupul ATP, controlat de antreprenorul Mircea Cîrț, vrea să producă la Baia Mare un autobuz 100% electric cu autonomie minimă de 200 de kilometri.

Autobuzul va purta numele ATP Bus e-UpCity, iar autonomia sa poate fi extinsă până la 360 de kilometri. Viitorul vehicul are baterii furnizate de CATL, unul dintre cei mai mari producători mondiali de baterii și va avea omologare europeană. După un prim periplu pe străzile de Baia Mare, reședința ATP Motors, Prototipul Up City a ajuns și la Cluj Napoca, scrie cotidianul.ro.

''Vești bune. UpCity, primul autobuz electric românesc, a ieșit în primele sale teste încă din 1 Mai, în Baia Mare.
Ne dorim să-l vedem pe cât mai multe străzi din țară și nu numai”, a scris ATP pe Facebook.

 

O fotografie cu atobuzul electric romanesc, cu numere rosii de MM, surprins in zona The Office din Cluj-Napoca, a fost postat duminica pe Facebook si de viceprimarul Olah Emese, care ulterior a ster poza.

Cluj-Napoca, primul oras din Romania cu autobuze electrice

Lansate pe 31 mai 2018, primele autobuze electrice fac senzație pe străzile din Cluj Napoca. În acest moment, Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA are în dotare 41 autobuze electrice, dintre care 11 achiziționate prin fonduri elvețiene și 30 prin fonduri europene. ”Municipiul nostru are cea mai mare flotă de autobuze electrice din România și se află în primele 10 orașe din Uniunea Europeană, raportat la numărul de locuitori. Acest lucru arată respectul nostru față de clujeni, dorința de a oferi o calitate a vieții superioară la Cluj, de a promova transportul public nepoluant. În continuare, Primăria și Compania de Transport Public au proiecte de modernizare a flotei de transport public prin achiziționarea a 50 de troleibuze și a 24 de garnituri de tramvai. Apreciem eforturile Uniunii Europene de susținere prin politica de coeziune a transportului public nepoluant. În această direcție municipalitatea clujeană continuă să susțină dimensiunile europene nepoluante și în următorul exercițiu financiar 2021 – 2027 pe componenta de mobilitate și transport nepoluant”, a declarat primarul Emil Boc.

Autobuzele electrice au o lungime de 12 metri, o capacitate de 78 de locuri fiecare și o autonomie de 105 kilometri pentru bateriile noi, fiind produse de o companie poloneză. Autovehiculele sunt dotate cu aer condiționat, sistem de numărare al călătorilor, Wi-Fi gratuit și rampă pentru accesul cărucioarelor. Costul unui autobuz electric este de 2,4 milioane de lei, fără TVA.

Comenteaza