Probleme pentru Cluj Innovation Park. Curtea de Conturi: "Nu se respectă principiile legalității"

Probleme pentru Cluj Innovation Park. Curtea de Conturi: "Nu se respectă principiile legalității"
| Foto: CIP

Inspectorii Curţii de Conturi au descoperit o pagubă de 12.000 de lei, conform raportului pentru anul 2019, la societatea Cluj Innovation Park (CIP), aflată în subordinea Primăriei Cluj-Napoca.

"În perioada 2017-2019, la CIP au fost decontate cheltuieli cu indemnizația de deplasare în străinătate mai mari decât cele cuvenite, fiind cauzată o pagubă efectivă societății în sumă de 12.145 de lei", se arată în raport. 

Inspectorii au exprimat "o concluzie generală adversă, deoarece în urma acțiunii de control, s-a constatat că evoluția și modul de administrare a patrimoniului public și privat, nu sunt în concordanță, sub toate aspectele semnificative, cu scopul, obiectivele și atribuțiile prevăzute în actele normative prin care a fost înființată entitatea, și nu se respectă, sub toate aspectele semnificative, principiile legalității, regularității, economicității, eficienței și eficacității entității CIP, la data de 31 decembrie 2019", se arată în raport. 

Aceştia recomandă organizarea și implementarea sistemului de control intern managerial și a controlului financiar preventiv în conformitate cu prevederile legale în vigoare; întocmirea bugetelor de venituri și cheltuieli în conformitate cu prevederile legale şi stabilirea întinderii prejudiciului și luarea măsurilor ce se impun pentru recuperarea acestuia. 

Societatea deținută de municipalitate gestionează Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) și Centrul TEAM – Tehnologie, Evoluție, Antreprenoriat și Microîntreprindere Zonă Metropolitană Cluj. În 2020, bugetul acestei societăți s-a ridicat la 1,67 milioane de lei. Obiectivul principal al CIP în perioada 2020-2022 este participarea la proiectul CITAT-E Cluster inovativ pentru tehnologii avansate pilot în energii alternative.

Obiectivul general al acestui proiect este crearea unui centru de cercetare pentru testarea în condiții reale a eficienței energetice produse de panouri fotovolitaice moderne și turbine eoliene, în vederea îmbunătățirii capacității de cercetare în energii alternative a entităților de cercetare din clusterul TREC-Transylvania Energy Cluster. Proiectul, în valoare de 2,7 milioane de euro, este finanțat prin programul Operațional Competitivitate, cofinanțarea suportată de CIP ridicându-se la aproape 1 milion de euro.

Prin proiect se vizează alimentarea cu energie alternativă a CIP, creșterea capacitățiii de cercetare-inovare în acest domeniu, implementarea ulterioră în mai multe zone din Cluj-Napoca a rezultatelor acestei investiții, inclusiv construirea unei stații de încărcare acumulatori pentru autoturisme / autobuze electrice.

Aparatura de testare deja există fiind achiziționată de proiectul CETATEA al INCDTIM. Testele se vor realiza la CIP, care este consumatorul energiei produse în acest fel. Totodată, pe viitor se dorește asigurarea iluminatului public din aceste surse alternative atât pe drumul de acces către CIP, cât și la cele două obiective de investiții de aici, CREIC și TEAM.

Comenteaza