Proiect ambiţios al unui consilier CJ: drumurile judeţene din Cluj ar putea fi iluminate prin surse alternative de energie

Proiect ambiţios al unui consilier CJ: drumurile judeţene din Cluj ar putea fi iluminate prin surse alternative de energie
Un consilier județean vrea să implementeze un proiect pilot de eficientizare energetică a iluminatului public pe drumurile județene, prin folosirea unor surse alternative de energie.

Proiectul vizează utilizarea celulelor fotovoltaice şi a generatoarelor eoliene pentru alimentarea cu energie verde, în primă fază, a stâlpilor de iluminat de pe 50 km de drumuri judeţene. Ulterior, după ce se demonstrează eficiența proiectului, se doreşte extinderea lui la nivelul întregii rețele județeane de drumuri, susţine inițiatorul acestuia, consilierul judeţean Mihai Seplecan.

"Ne propunem ca, prin implementarea în județ a iluminatului public prin cele două tipuri de sursă de energie alternativă, să aducem economii la bugetul județului și să reducem din cheltuielile administrațiilor locale prin care trec drumuri județene.

Economiile realizate de către administrațiile locale vor fi folosite de către acestea la întreținerea școlilor, la cheltuielile de funcționare și cu combustibili, la întreținerea de drumuri, conferindu-le  o autonomie mai mare în ceea ce privește investițiile locale şi degrevând totodată bugetul Consiliului Județean Cluj de anumite cheltuieli ce vor putea fi redirecționate în investiții", a declarat acesta.

Proiectul a fost conceput de Seplecan împreună cu Horațiu Cătărig, vicepreședinte al CJ Cluj, și cu Mircea Avram, directorul RAADPP Cluj. Pentru implementarea acestuia, CJ are în vedere atragerea de fonduri europene.

Comenteaza