Proiectele din Lomb, greu de finalizat. Cât costă consolidarea dealului afectat de alunecări de teren

Proiectele din Lomb, greu de finalizat. Cât costă consolidarea dealului afectat de alunecări de teren
După ce anul trecut Primăria Cluj a fost nevoită să rezilieze contractul cu constructorul obiectivului numit de presă „Buftea de Cluj", anul acesta municipalitatea se confruntă cu noi probleme.

În şedinţa de Consiliu Local din 4 februarie, aleşii municipiului vor avea pe masă un proiect de hotărâre prin care vor aproba indicatorii tehnico-economici de consolidare a versantului care mărgineşte drumului de legătură dintre strada Oaşului şi viitoarea zonă de dezvoltare Lomb.

Acest versant a fost afectat de alunecări de teren pe o porţiune de circa 300 de metri liniari, iar o expertiză tehnică comandată de primărie a arătat că sunt necesare „lucrări de stabilizare cu piloţi şi realizarea de drenuri în săpătura mecanică pe versantul amonte".

Lucrarea este una destul de amplă. Zona va avea 26 de tronsoane de consolidare, lungimea unui tronson este de 12 metri, fiind alcătuit din 18 piloţi cu lungimea de 16 metri şi diametrul de 1,12 metri, plus drenuri de aproximativ 4 metri adâncime.

Lucrarea ar trebui să fie finalizată în 5 luni şi nu va fi deloc ieftină, valoarea estimată ajungând la 27,72 milioane de lei, dar reprezentanţii primăriei spun că aceasta ar putea scădea în urma licitaţiei.

Oficialii municipalităţii mai spun că lucrarea de consolidare se va putea face concomitent cu investiţia de la drumul de acces în zona Lomb, iar ambele au termen de finalizare anul 2016.

Drumul Lombului va avea 1,6 km, o lăţime de 25 de metri, 2 benzi pe sens, piste pentru biciclişti, spaţii verzi, trotuare pentru pietoni şi iluminat public. El va face legătura dintre strada Oaşului şi viitoarea zonă investiţională din Lomb, unde se construiesc Centrul Regional pentru Industrii Creative (CREIC), cunoscut sub denumirea de „Buftea de Cluj", şi Centrul de sprijinire a afacerilor TEAM.

Drumul de acces a fost început anul trecut de primărie pe fonduri europene, din economiile rezultate în urma licitaţiilor publice, dar nu a fost realizat decât în proporţie de 10 la sută şi va trebui finalizat anul acesta.

Administraţia locală intenţionează să finalizeze Centrul Regional pentru Industrii Creative în acest an. CREIC, sau "Buftea de Cluj", va oferi servicii integrate pentru afaceri, va fi un loc în care vor activa firme din domenii precum producţie cinematografică, IT, cercetare, dezvoltare şi inovare. Compania care a realizat 60 la sută din lucare, Valve Internaţional, a intrat în insolvenţă, iar Primăria Cluj-Napoca a reziliat la jumătatea anului 2015 contractul cu vechea asociere, a demarat o nouă licitaţie, iar la sfârşitul lunii decembrie 2015 a anunţat şi câştigătorul pentru restul de 40 la sută din lucrare, firma clujeană TCI Contractor General SA.

Numai că, aşa cum s-a întâmplat la multe licitaţii cu miză financiară cosistentă, şi rezultatul acesteia a fost contestat de firmele care au pierdut. Acum, primăria aşteaptă soluţia Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC). După decizia CNSC, mai există teoretic şi varianta contestării în justiţie, care ar mai putea întârzia şi ea finalizarea lucrării.

Proiectul CREIC a fost licitat în 2013 la valoarea de 42 de milioane de lei şi a fost finanţat din fonduri europene prin Axa poli de creştere, în procent de 50 la sută, restul de 50 la sută provenind din bugetul municipiului Cluj-Napoca.

Termenul iniţial de finalizare a lucrării era mijlocul anului 2015. Managerul de proiect din partea primăriei, Ovidiu Câmpean, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că până la sfârşitul anului 2015, s-a reuşit atragerea a circa 70 la sută din fondurile europene alocate proiectului, iar restul va fi acoperit de municipalitate.

În bugetul pe 2016 al primăriei, CREIC este una dintre principalele investiţii care vor fi finanţate, cu o alocare de 47 de milioane de lei.

Comenteaza