Proiectul de modernizare a străzii Kogălniceau, gata în martie. Se caută consultant

Proiectul de modernizare a străzii Kogălniceau, gata în martie. Se caută consultant

Primăria Cluj-Napoca caută consultanți pentru două proiecte majore care vor transforma semnificativ o parte din zona centrală a orașului: Piața Lucian Blaga și străzile adiacente, respectiv strada Mihail Kogălniceanu și străzile învecinate.

Recent municipalitatea a lansat o licitație pentru ”servicii de consultanță în management de proiect pentru lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile urbane. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional, iar valoarea contractului de consultanță este estimată la 138.000 de lei. Ofertele se pot depune până în 12 februarie.

Kogălniceanu și străzile adiacente vor fi modernizate pe bani europeni, investiția ridicându-se la 10,2 milioane de euro, din care contribuția municipalității clujene este de aproape 274.000 de euro. Soluția care va fi implementată pentru această zonă a fost aleasă în urma unui concurs internațional câștigat de societatea clujeană Mossfern Arhitectură.

Zona avută în vedere are o suprafaţă de 26.026 mp şi cuprinde străzile Mihail Kogălniceanu, Universităţii, Emmanuel de Martonne, Bolyai Janos, Hermann Oberth, Kovacs Dezso, Gaal Gabor, Baba Novac între strada I. C. Brătianu şi  Avram Iancu, strada Baba Novac nr. 35.

Pentru că este o zonă cu multe clădiri și monumente istorice, transformarea avută în vedere de arhitecți este dezvoltarea de zone pietonale și de Shared Space (spațiu partajat între pietoni, biciclete și mașini, n. red.). În partea de sud a zonei centrale intra muros (spațiul din interiorul zidurilor orașului vechi, n. red.) nu se va mai putea parca.

Mașinile vor putea traversa anumite părți de străzi, dar nu vor avea voie să staționeze, așa cum este pe Potaissa. În Piața Universității ar urma să se creeze o piațetă cu o fântână arteziană în centru, în fața Universității Babeș-Bolyai și a Liceului Emil Racoviță, două minipiațete. Vor abunda arborii, iar pavajul va fi din granit în cea mai mare parte.

”Câștigătorii concursului trebuie să ne predea proiectul în martie. Mai trebuie să obținem apoi câteva avize și vom demara și licitația pentru execuție. Deocamdată am demarat procedura pentru serviciile de consultanță”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, directorul de dezvoltare din primărie, Ovidiu Cîmpean.

Durata de execuţie a lucrărilor, după ce va fi finalizată licitația, este de 20 de luni.

Pentru Piața Lucian Blaga se analizează ofertele financiare

Celălalt proiect, mai avansat, pentru care se caută consultant este creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal în zona urbană reabilitare și extindere zona pietonală: P-ța Lucian Blaga, str. Republicii (primul tronson), str. Napoca, str. Petru Maior, str. Emil Isac și amenajare piste de biciclete.

Proiectul este, de asemenea, finanțat prin POR, iar valoarea contractului de consultanță este estimată la 150.000 de lei. Au fost depuse trei oferte: Axxa Regional Management, GCIMM Consulting și asocierea Musardu Roa Design cu Ritevas Com.

Deja s-a încheiat evaluarea tehnică a ofertelor, iar în prezent are loc evaluarea financiară, care trebuie încheiată până în 18 februarie. Modernizarea Pieței Lucian Blaga va fi realizată de constructorul Diferit Cluj, care a câștigat lucrările de execuție, de 20,5 milioane de lei.

Potrivit proiectului, în zonă se reduce numărul de benzi auto, fiind avantajați pietonii și bicicliștii. Astfel, Piața Lucian Blaga va fi cu numai patru benzi, str. Petru Maior, cu trei, str. Napoca va fi redusă la două benzi, la fel și str. Republicii, până la intersecția cu str. Avram Iancu.

Comenteaza